SEGRE

AGRICULTURA COMERÇ EXTERIOR

Mèxic analitza el sector fructícola de Lleida per obrir-se a les exportacions

De pomes i peres, un mercat objectiu per a les empreses de la província

Un moment de la visita efectuada dimarts a finques de poma de Girona.

Un moment de la visita efectuada dimarts a finques de poma de Girona.TWITTER

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Inspectors de Mèxic visiten avui finques i centrals de Lleida per conèixer de primera mà la realitat del sector fructícola, de cara a la possible obertura del mercat d’aquest país a les exportacions de poma i pera des de la província. Dimarts ja van visitar Girona i ahir estava previst que fessin el mateix a Saragossa.

El director de la patronal catalana del sector Afrucat, Manel Simon, va indicar que es tracta del procés inicial de cara a l’obertura de qualsevol mercat internacional i va recordar que ja està formalitzat en el cas de la fruita de pinyol. Les inspeccions d’aquests dies se centren en matèria de sanitat vegetal.

És a dir, veure com es treballa al camp, la traçabilitat de la fruita o la gestió de possibles plagues. Després d’això, Mèxic ha de proposar al ministeri d’Agricultura protocols per a l’exportació, que poden ser més o menys exigents, en funció de la valoració que les autoritats del país americà facin dels controls locals.

Simon va destacar que el sector fructícola lleidatà està interessat en l’obertura del mercat mexicà almenys des de fa set anys.

En l’actualitat és gran importador de poma nord-americana, en especial de la washington apple. Compta amb elevats costos de transport terrestre i Simon considera que la poma lleidatana pot ser competitiva. A més a més, també pot afavorir la conjuntura política. Amb un president nord-americà, Donald Trump, especialment dur amb Mèxic, en concret contra l’emigració mexicana i l’exigència de construcció d’un mur entre aquests dos països, es considera que part dels consumidors es podrien decantar per la fruita lleidatana.

tracking