SEGRE

MACROECONOMIA FINANCES

Mesures del BCE per estimular el crèdit, que a Lleida va baixar 1.000 milions en cinc anys

Tornarà a comprar deute a partir del novembre a raó de 20.000 milions mensuals || El tipus d’interès de referència es mantindrà en el 0% fins a assolir l’objectiu d’inflació, que és del 2 per cent

El president del Banc Central Europeu, Mario Draghi, ahir, a Frankfurt.

El president del Banc Central Europeu, Mario Draghi, ahir, a Frankfurt.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La penúltimna reunió del Consell de Govern del Banc Central Europeu (BCE) sota la presidència de l’italià Mario Draghi que es va celebrar ahir a la ciutat alemanya de Frankfurt va aprovar la reactivació dels plans de compra de deute a partir del novembre. Així doncs, comprarà actius a raó de 20.000 milions d’euros mensuals, una quantia inferior a la que s’esperava, tot i que ho farà per temps indeterminat. Amb aquesta decisió, l’organisme supervisor del sector bancari comunitari espera corregir l’escalada que havien protagonitzat els interessos dels bons al llarg de les últimes setmanes. En el cas del bo espanyol, la rendibilitat a deu anys s’ha disparat des del 0,02% fins a pràcticament assolir, aquesta mateixa setmana, el 0,30%.

En paral·lel, el BCE també va acordar rebaixar una dècima el tipus d’interès de la facilitat de dipòsits, des del -0,40% fins al -0,50%. En conseqüència, Draghi cobrarà més als bancs per guardar els seus fons, cosa que podria obligar les entitats a moure’ls i a augmentar el crèdit a les empreses i als ciutadans. Aquesta rebaixa, que no es va adoptar per unanimitat tot i que sí per un ampli consens, com va admetre el mateix Draghi, va ser inferior a la que s’esperava. En aquest sentit, s’havia especulat que el BCE situés en el -0,60% la facilitat de dipòsits. Tot i així, i per compensar els bancs, que amb la taxa anterior ja pagaven anualment al BCE prop de 7.000 milions en interessos, l’organisme supervisor comunitari va decidir introduir un sistema esglaonat que possibilitarà que part dels dipòsits de les entitats financeres sigui lliure de tipus negatius.

El BCE rebaixa la previsió de creixement per a aquest any i la situa en l’1,1%, una dècima menys

I és que, en el cas de Lleida, la banca ha retallat en 1.000 milions els crèdits concedits a la demarcació des del 2015. Segons assenyalen les últimes dades publicades pel Banc d’Espanya, que corresponen al mes de març d’aquest any, els crèdits aprovats als lleidatans van assolir un valor de 8.192 milions. En canvi, el mateix mes del 2015, van arribar als 9.031 milions. Per la seua banda, tal com s’esperava, el BCE va mantenir els tipus d’interès de referència en el 0%. A més, el Consell de Govern va donar llum verda a deixar-los així, o a baixar-los encara més, fins que la inflació s’atansi a l’objectiu establert d’IPC, pròxim al 2%.

D’altra banda, el BCE va rebaixar les previsions de creixement per aquest any fins a l’1,1%, una dècima menys que el pronòstic que es va publicar al juny.

tracking