SEGRE

LABORAL SEGURETAT SOCIAL

Lleida, a la cua a Catalunya en baixes per malaltia professional

La majoria provocades per postures forçades o moviments repetitius durant la jornada || Professionals de neteja i peons de construcció lideren el rànquing

Treballadors de la construcció en plena jornada en una obra.

Treballadors de la construcció en plena jornada en una obra.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Lleida és la província catalana on es declara el nombre més baix de malalties professionals, segons dades de la Seguretat Social. En concret, en els vuit primers mesos de l’any tot just s’han concedit baixes a vint-i-un de cada cent mil treballadors a la província. El rànquing català l’encapçala Barcelona amb una taxa del 26,4, seguida de Girona (24,7) i de Tarragona (22,2). Els índexs de Catalunya són, tanmateix, a anys llum de Navarra, que encapçala la llista a tot l’Estat amb baixes per malaltia laboral de 141,3 treballadors per cada cent mil assalariats afiliats a la Seguretat Social.

El gruix de les baixes estan lligades a malalties provocades per postures forçades i moviments repetitius a la feina o malalties per fatiga i inflamació de les venes tendinoses, de teixits, segons assenyalen dades oficials.

Entre els grups professionals, destaquen en especial la incidència en el personal de neteja, operadors d’instal·lacions i maquinària fixes, peons de construcció i dependents de botigues i magatzems, segons l’anàlisi de les baixes en el conjunt de l’Estat.

D’altra banda, el subdelegat del Govern espanyol a Lleida, José Crespín, va visitar ahir les dependències de l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS), on va recordar que la pensió mitjana a la província de Lleida s’ha incrementat en un 5,8 per cent l’últim any.

Actualment, Lleida compta amb prop de 99.500 pensionistes (jubilació, viudetat, orfandat, incapacitat permanent). El pagament mensual del conjunt de pensions en vigor a Lleida puja al voltant de 86,7 milions d’euros.

En un altre ordre de coses, UGT va reclamar ahir una regulació del teletreball en el marc de la negociació col·lectiva per protegir els drets dels treballadors i evitar els abusos de les empreses. Segons assenyala el sindicat, la millor manera de garantir que el teletreball és una forma d’organització “positiva i eficaç” per als treballadors és a través de la seua regulació. Entre d’altres, reclama mesures per evitar “el possible aïllament i desvinculació amb l’empresa i la resta de companys”.

tracking