SEGRE

El Banc d'Espanya confirma que l'economia espanyola s'està desaccelerant

Calcula que el PIB frena el seu avenç al 0,4% en el tercer trimestre

El governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos.

El Banc d'Espanya confirma que l'economia espanyola s'està desaccelerantEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Banc d’Espanya calcula que el tercer trimestre tancarà amb un creixement econòmic del 0,4 %, una dècima menys que en els dos trimestres previs, a causa de l’aportació negativa de la demanda externa, que no ha pogut ser compensada per la millora de la inversió i el consum privat.

Segons el seu últim informe trimestral, el supervisor assegura que l’economia espanyola s’està desaccelerant i que, encara que manté el diferencial positiu amb la zona euro, "no està sent immune a la persistència de la incertesa i al deteriorament de l’entorn exterior". El creixement més gran de la demanda nacional -que aporta 0,5 punts al creixement trimestral del PIB- ha estat sustentat en el repunt de la inversió, sobretot en equip, i del consum de les llars, una evolució que "contrarestaria la previsible aportació negativa de la demanda externa" -que restaria 0,2 punts al creixement.

El supervisor apunta que el consum privat ha recobrat dinamisme, amb un increment de la despesa de les llars -nul en el període anterior-, una favorable evolució del comerç minorista i un repunt del crèdit al consum.

No obstant això, afegeix que l’ocupació ha continuat moderant el seu avenç en el tercer trimestre de l’any, els indicadors de confiança han marcat una evolució desfavorable i la despesa en béns duradors s’està contraient, en un context en el qual el procés d’absorció de la demanda acumulada durant la crisi s’havia completat.

A més, el Banc d’Espanya explica que el baix nivell de taxa d’estalvi de les famílies suggereix que aquest tipus de despesa continuarà mostrant un reduït dinamisme en els pròxims trimestres.

La inversió residencial ha continuat amb un menor dinamisme, arribant fins i tot a mostrar una certa debilitat, amb una menor puixança de les compravendes i de les hipoteques, mentre l’alça del preu de l’habitatge ha continuat la seua moderació.

La inversió empresarial, per la seua part, ha despuntat en el tercer trimestre de l’any, tal com mostra el comportament de les importacions de béns de capital i les matriculacions de vehicles de càrrega. Tanmateix, indicadors com el PMI de manufactures mostren un deteriorament del clima de confiança del sector, apunta el Banc d’Espanya.

Per la seua part, la contribució negativa del sector exterior ha estat conseqüència d’"un avenç més acusat de les importacions en relació amb les exportacions". Això ha estat conseqüència del deteriorament de les vendes a l’exterior, que estan condicionades per "la recrudescència de les tensions proteccionistes i l’alentiment de l’activitat industrial", diu el supervisor.

tracking