SEGRE

GRÀFICS. Lleida, entre les ciutats més cares per fer la compra

Es pot estalviar més de 1.000 euros depenent del supermercat on es faci

Imatge d’arxiu de la vista aèria de Lleida.

Imatge d’arxiu de la vista aèria de Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una família pot estalviar una mitjana de 1.063 euros a l’any a la cistella de la compra depenent de l’establiment en el qual compri, la qual cosa suposa gairebé la cinquena part de la despesa anual en alimentació d’una llar mitjana, segons un estudi de l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) sobre el cost de la cistella de la compra. En concret, l’estalvi mitjà s’ha incrementat en un 12,3% respecte a 2018. Així, Alcobendas és la ciutat espanyola on més es pot estalviar (3.554 euros) a l’hora de fer la compra i Marbella la que menys (207 euros).

L’hipermercat Alcampo de Coia a Vigo se situa com l’establiment més barat d’Espanya dels supermercats visitats per l’OCU, mentre que per cadenes se situen Dani i Tifer com les més assequibles. Tres establiments de Sánchez Romero a Madrid són els més cars, seguit de Suma, Ulabox i Sorli Discau.

Segons l'OCU, les ciutats on més barat resulta fer la compra són Almeria, Ciudad Real, Jerez de la Frontera, Palència, Puertollano, Vigo i Zamora. Al contrari, Palma de Mallorca, Barcelona i Lleida, per aquest ordre, són les més cares de l'Estat de les 65 analitzades per l'OCU.

ALCAMPO RELLEVA MERCADONA COM EL MÉS BARAT

Respecte a les cadenes, la meitat de les cadenes analitzades han baixat preus aquest any, sent els més destacats Gadis (-2,7%), Alcampo (-2,5%) i Alimerka (-2%), mentre que en el costat contrari se situa Carrefour (2,8%), Supersol (2,5%), Carrefour Market (2%) i Eroski City (1,8%) com els que més han apujat de mitjana els seus preus.

L'informe realitzat per l'OCU mostra que davant l'ocorregut en altres anys, el 2019 són els productes de marca els que més han apujat els seus preus.

D'aquesta forma, Alcampo relleva aquest any Mercadona com l'opció més barata per fer la compra a Espanya a 31 ciutats, mentre que la cadena de Juan Roig és la més assequible en 16. "Alcampo ha superat Mercadona perquè aquest any ha destacat per abaixar els preus, mentre que Mercadona els ha pujat i s'ha produït l'intercanvi de papers", ha indicat el responsable tècnic de l'estudi, Miguel Ángel Pascual.

PUGEN LLEUGERAMENT ELS PREUS I LA DESPESA EN ALIMENTACIÓ

D'aquesta forma, l'estudi constata que la despesa en alimentació ha pujat aquest any un 2,6%, fins a assolir una mitjana de despesa de 5.113 euros, una xifra que encara està molt allunyada de la inversió que realitzaven els espanyols abans de la crisi. "Les famílies espanyoles tenen encara ferides de guerra de l'anterior crisi. No ens hem recuperat", ha indicat la portaveu de l'OCU, Ileana Izverniceanu.

Els preus aquest any s'han elevat en un 0,3%, un increment modest en comparació amb la inflació en aquell període que va ser del 0,8%. Així, als 244 productes analitzats predominen pujades (55%) davant el 45% de productes que abaixen el seu preu mitjà.

L'informe mostra que el producte que més ha abaixat el preu és l'oli, que registra una caiguda de més del 27%, seguida per maduixots (-12,5%), i carbassons (-11,3%), mentre que els que han apujat preus són cebes (+44%), patates (+29,8%) i la carn de conill (+11%).

tracking