SEGRE

ESNOTICIA

Nombrosos municipis apugen taxes després d'alguns anys de contenció

Lleida i diverses capitals comarcals han apujat l’IBI i altres impostos, i l’increment del cànon de residus de la Generalitat encarirà la taxa d’escombraries

Vista del centre de Guissona, un dels municipis on pujarà el valor cadastral dels immobles.

Vista del centre de Guissona, un dels municipis on pujarà el valor cadastral dels immobles.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Nombrosos ajuntaments han posat fi aquest any, coincidint amb l’inici del nou mandat, a la política de congelació aplicada en els últims anys als impostos i taxes municipals, per la qual cosa aquests pujaran a partir de l’1 de gener vinent. El de Lleida ciutat va ser un dels primers a aprovar aquesta mesura el mes d’octubre passat. El nou govern tripartit va fer valer la seua majoria per donar llum verda a un augment generalitzat de l’1,4% de totes les taxes locals, després d’haver estat congelades durant set anys. No obstant, algunes s’encareixen força més. Una és la tarifa de la zona blava, que puja un 10,5% en la primera hora, un 11,6 per cent en la segona i un 14% en la mitja hora final, mentre que la de les zones d’alta rotació situades en carrers molt cèntrics, com a la rambla Ferran, un tram d’avinguda de Madrid, un altre de Rovira Roure o Blondel s’incrementa un 20%. L’impost sobre construccions i obres puja un 8,3%, i el d’activitats econòmiques (IAE), entre un 2% i un 5% en funció del carrer en el qual estigui establerta l’empresa.

L’Impost sobre Béns Immobles (IBI) també augmentarà substancialment, un 25% per a una mica més de 600 edificis no residencials de més valor cadastral, ja que la Paeria els aplicarà un gravamen més alt que als altres. Això sí, les ordenances fiscals per al 2020 també inclouen algunes rebaixes, com la del 10% en l’IBI per als habitatges de Sucs, Raimat i l’Horta en sòl rústic, del 50% durant 5 anys per als immobles que instal·lin plaques solars, o del 10% en la taxa que han de pagar els paradistes del mercat dels dijous al Camp d’Esports.

La tarifa del parquímetre a Lleida ciutat pujarà més del 10%, mentre que l’ICIO ho farà un 8,3%

Els de més població són Guissona i Vielha, i en tots l’IBI pujarà si no es rebaixa el tipus impositiu

A comarques, ajuntaments com Mollerussa, la Seu, Solsona o Almacelles penalitzaran els propietaris de pisos buits amb un recàrrec d’entre el 30% i el 50% en el rebut de l’IBI. Per la seua part, Balaguer va aprovar incrementar un 2,5% aquest impost després de quatre anys congelat, cosa que suposarà que un rebut mitjà de la capital de la Noguera passarà de 600 euros anuals a 615.

El rebut de l’IBI també augmentarà a Torrefarrera per primera vegada en vuit anys. L’ajuntament va ratificar una pujada del tipus impositiu del 0,47% al 0,484%. Això representarà un increment d’ingressos d’uns 35.000 euros, que es destinaran a incorporar un nou vigilant. Mentrestant, l’increment més gran de l’IBI del qual es té constància és el de Tremp, on el consistori va aprovar una pujada de l’IBI de l’11% (el tipus impositiu passa del 0,72% al 0,8%). Això ve motivat pel pla econòmic financer del 2018 i perquè ha augmentat el “cost de les despeses bàsiques” com les inversions en els accessos a nuclis o a la xarxa de clavegueram, segons va explicar l’alcaldessa, Pilar Cases.

Així mateix, una altra de les taxes que augmentaran l’any que ve és la d’escombraries. L’increment es deu al fet que la Generalitat apujarà el 2020 el cànon de residus (que penalitza cada tona d’escombraries sense reciclar que acaba en un abocador) de 41 a 45 euros i el 2024 seran 72 euros. A la Noguera, aquest impost pot arribar a créixer un 20% en municipis en els quals s’han augmentat les freqüències de recollida de residus o s’han instal·lat més illes de contenidors. A més, el consell del Sobirà va aprovar una pujada del 9,5% d’aquest impost, amb la qual cosa un habitatge pagarà l’any que ve 103,36 euros en lloc dels 94,39 actuals.

El valor cadastral pujarà un 3% en 26 municipis El valor cadastral dels immobles pujarà un 3% a partir del gener en un total de 26 municipis de Lleida i baixarà un 2% en uns altres dos. Són tots els que van sol·licitar al ministeri d’Hisenda la seua actualització al considerar que els valors vigents estan allunyats dels del mercat. A les localitat on l’última revisió cadastral va tenir lloc entre el 1989 i el 2003, pujaran un 3%, mentre que en les revisades més recentment, entre el 2011 i el 2013, es reduirà en aquest mateix percentatge El Butlletí Oficial de l’Estat va publicar ahir la relació de tots els municipis d’Espanya als quals el Govern central ha aprovat aquesta sol·licitud. Els 26 de la província de Lleida en els quals s’aplicarà l’augment són Alàs i Cerc, Arsèguel, Bellver de Cerdanya, Biosca, Bovera, Cabó, Cava, Conca de Dalt, el Vilosell, Fígols i Alinyà, Fondarella, Gavet de la Conca, Golmés, Guissona, la Coma i la Pedra, la Pobla de Cérvoles, les Valls d’Aguilar, l’Espluga Calba, Llimiana, Maldà, Montferrer i Castellbò, Pinell de Solsonès, Pinós, Sant Llorenç de Morunys, Vielha i Vinaixa. Al contrari, baixaran a Artesa de Lleida i Os de Balaguer, municipis la revisió cadastral dels quals va tenir lloc el 2011. L’augment del valor implicarà que el rebut de l’IBI pugi en el mateix percentatge llevat que els respectius ajuntaments ho compensin abaixant el seu tipus impositiu.

tracking