SEGRE

L'any arriba amb baixades del gas, pujades a Renfe i sense canvis en pensions

Pendent queda, de moment, la pujada del salari mínim interprofessional

Un tren AVE.

El AVE 'low cost' de Renfe permetrà viatjar entre Madrid i Barcelona per un mínim de 10 eurosÒscar Mirón

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’exercici 2020 comença amb baixades en les tarifes regulades del gas natural, pujades als bitllets de Renfe i amb la congelació, de moment, de la part regulada del rebut de la llum. Les pensions, el salari mínim interprofessional (SMI) i el sou dels empleats públics es mantindran sense canvis a l’espera de la formació del nou Govern espanyol.

En l’àmbit de l’energia, el 2020 arriba amb una rebaixa mitjana del 4 % en les tarifes d’últim recurs (TUR) del gas natural –a les quals estan acollits els usuaris domèstics–, gràcies a l’abaratiment de la matèria primera. Les tarifes del gas natural es revisen trimestralment, però només quan el cost de la matèria primera puja o en baixa més del 2 %.

El preu de la bombona de butà no es revisarà fins el tercer dimarts de gener. En la seua última actualització, al novembre, va pujar un 4,86 %, fins 12,74 euros, després de cinc descensos consecutius.

Quant a la part regulada del rebut de la llum, es congela un any més, aquesta vegada fins que es desenvolupi la metodologia per fixar els peatges d’accés i els càrrecs.

Al capítol de transport, l’any comença amb l'encariment dels bitllets de tren: pugen un 1,1 % les tarifes del AVE i dels trajectes convencionals de llarga i mitja distància; un 1,2 % els serveis de mitja distància d’alta velocitat; i un 1 % els de Rodalies, que no havien variat des del 2015. Tanmateix, es mantenen els preus dels títols multiviatge (de deu o més viatges), amb la qual cosa, a la pràctica, les tarifes es congelen per als viatgers recurrents.

En el transport aeri, les taxes aeroportuàries, que les aerolínies paguen a Aena per utilitzar certs serveis als seus aeroports (pistes, passarel·les, estacionament d’avions o serveis de seguretat) baixaran un 1,44 % a partir de l’1 de març. Aquesta rebaixa, aprovada per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), és superior a la que havia proposat Aena (1,17 %).

Pel que fa als peatges de les autopistes estatals, encara que el Ministeri de Foment encara no ha confirmat oficialment l’augment per al 2020, fonts del sector la situen en el 0,84 %.

En el terreny de les telecomunicacions, les principals operadores –Telefónica, Vodafone, Orange i MásMóvil- no preveuen incrementar el 2020 la quota de línia mensual, el cobrament fix a la factura que carrega els costos de manteniment de la línia de la llar|casa vinculada a internet.

En l’aire queden, de moment, les pujades de les pensions, del SMI i dels sous dels funcionaris.

La revalorització de les pensions del 0,9 % compromesa pel president en funcions, Pedro Sánchez, s’aprovarà quan es constitueixi el nou Govern espanyol i s’aplicarà amb caràcter retroactiu des de l’1 de gener del 2020.

L’Executiu en funcions ha suspès l’aplicació de la pujada mínima del 0,25 % establerta en la reforma del PP, encara vigent, per no malgastar recursos en una doble revalorització (0,25 % ara i un altre 0,65 % quan hi hagi govern).

El mateix passa amb l'increment del salari mínim interprofessional (SMI), la quantia del qual encara està pendent de la negociació política i amb agents socials, que s’aprovarà mitjançant reial decret més endavant amb caràcter retroactiu.

També queda pendent per al 2020 l’augment salarial del 2 % fix per als empleats públics compromesa en l’acord a tres anys que el març de 2018 van firmar els sindicats del sector amb el llavors ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro.

Encara que els preus de l’habitatge no estan regulats, els càlculs d’empreses i experts apunten a una pujada d’entre el 3 % i el 4 % en la compra d’immobles, i del 4 % al 6 %, en el lloguer.

tracking