SEGRE

El rebut de la llum ha pujat un 61% en els últims 15 anys, segons Facua

La factura s’ha encarit en més de 320 euros anuals per a l’usuari mitjà

Comptadors de la llum.

Comptadors de la llum.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El rebut de la llum per a un usuari mitjà ha pujat un 61,3% en els últims 15 anys, encarint-se en més de 320 euros la factura anual, segons dades de Facua-Consumidores en Acción. Així, davant els 529,32 euros abonats el 2004 per un usuari mitjà amb tarifa regulada (PVPC), l’any passat el rebut de l’exercici complet va ascendir a 853,8 euros.

Facua assenyala que per a l’estudi ha utilitzat un usuari amb un consum de 366 kilowatts hora (kWh) mensuals i una potència contractada de 4,4 kW. No obstant això, la factura elèctrica va registrar el 2019 un descens del 7,8% respecte a l’any anterior, quan el rebut anual va ascendir a uns 926,16 euros.

Comparat amb la factura anual del 2009, quan es va situar en 704,88 euros, la pujada en una dècada és del 21,1%. Al llarg de l’any passat, el rebut només va baixar dels 70 euros cinc mesos.

BAIXADA DE L’IVA I MÉS MESURES

En un comunicat, Facua considera "positives" algunes de les mesures en matèria elèctrica anunciades per la coalició de PSOE i Unidas Podemos per a la formació del futur Govern espanyol, encara que creu que són "insuficients". Així, l’associació critica la "incertesa" que suposa un model on les tarifes varien cada dia i reclama una baixada de l’IVA, ja que, sumat a l’impost especial sobre l’electricitat, "els impostos indirectes incrementen el rebut de les famílies ni més ni menys que el 27,9%".

Referent a la baixada del preu del terme fix del rebut, Facua espera que sigui "realment dràstica" i recorda que el preu del kW es va multiplicar per dos durant les legislatures del PP.

Respecte al bo social, Facua espera "que no sigui més del mateix", ja que "el mateix anunci es produeix en totes les legislatures i tots els models desenvolupats han estat un autèntic desastre, amb descomptes poc significatius per a la gran majoria d’usuaris que complien els requisits per contractar-lo, més enllà de l’excessivament limitat nombre de famílies que han pogut accedir a ell."

tracking