SEGRE

AGROALIMENTACIÓ INVESTIGACIÓ D?AGRÒTICA

Models 3D a les finques perquè el pagès pugui prendre decisions

Agrònoms investiga en ametllers, vinyes i fruiters en el marc de l’agricultura de precisió || Per optimitzar processos i poder estandarditzar la producció

Les investigacions es porten a terme amb pomeres, ametllers i vinyes.

Les investigacions es porten a terme amb pomeres, ametllers i vinyes.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La tecnologia aplicada a l’agricultura permet poder optimitzar recursos, ser més eficient i adequar la producció a les exigències del mercat. En aquest context, el Grup d’Investigació d’Agròtica i Agricultura de Precisió (Grap) d’Agrònoms treballa amb sensors que permeten fer models en tres dimensions (3D) de les finques per poder delimitar, per exemple, l’altura dels arbres, l’amplada o la quantitat de fulles que presenten, amb la qual cosa es pot conèixer la capacitat de captar l’energia solar que tenen. Així ho va explicar ahir el coordinador del grup d’investigació, Álex Escolà, que va indicar que utilitzen el sistema de làser Lidar (sigles en anglès de detecció de llum i rang), que permet mapar els camps des de terra, davant les imatges aèries que ofereixen drons, avionetes o satèl·lits.

Coneixent les diferències que presenta una finca, per exemple en mida o vigor dels arbres, l’agricultor pot prendre decisions més precises i zonificar millor, per exemple, l’aplicació de fitosanitaris, adob o reg. Escolà va destacar, en aquesta línia, que l’agricultura de precisió pot oferir al productor informació clau per poder estandarditzar la producció, recordant que, en general, el comprador busca una fruita uniforme en les seues característiques.

El grup va començar aquest tipus d’investigacions la dècada dels anys 2000 i des d’aleshores ha anat encadenant diferents projectes. L’any passat va començar els treballs que manté en l’actualitat, en els quals prova de relacionar les mesures que recullen a través de l’esmentat sistema Lidar amb les característiques de la producció final. Es tracta, per posar un exemple, d’analitzar per què la producció és major o menor en funció de la mida dels arbres.

En aquests moments centren els seus treballs en tres cultius especialment rellevants en l’agricultura de Lleida, com són les pomeres, els ametllers i les vinyes.

Aquests treballs s’emmarquen en una aposta dels investigadors per l’agricultura i ramaderia de precisió, que no només busca minimitzar costos i optimitzar produccions, sinó també fer l’activitat tan sostenible com sigui possible.

tracking