Uns 85.000 lleidatans van declarar percepcions salarials més baixes el 2018
El Govern central, els sindicats i les patronals van acordar ahir augmentar el salari mínim interprofessional (SMI) un 5,5% respecte dels 900 euros actuals, fins a arribar els 950 euros bruts al mes.
Així ho va anunciar la ministra de Treball, Yolanda Díaz, al final de la trobada amb els secretaris generals de CCOO i UGT, Unai Sordo i Josep Maria Àlvarez, i els presidents de les patronals CEOE i Cepyme, Antonio Garamendi i Gerardo Cuerva.
Després d’anunciar l’acord, Díaz va remarcar que “és un gran dia per a la democràcia” i que es tracta del “primer gran acord social” de la legislatura. Així mateix, va augurar que no serà l’últim. I és que l’acord programàtic de l’Executiu de coalició marca com a objectiu situar l’SMI en el 60% del sou mitjà a final de legislatura, la qual cosa equivaldria a uns 1.200 euros, com havien demanat els sindicats i marca la Carta Social Europea.
A més, segons va manifestar ahir mateix el portaveu d’Unides Podem al Congrés, Pablo Echenique, els morats han pactat la derogació, “si no completa, pràcticament completa”, de la reforma laboral del PP.
A Lleida, al voltant de 85.000 persones van declarar percepcions salarials inferiors a 950 euros el 2018, últim any amb xifres disponibles, d’acord amb les dades publicades per l’Agència Tributària. Són quatre de cada deu dels 198.746 assalariats de la demarcació fa dos anys.
Encara que l’SMI ha pujat dels 735,9 euros bruts al mes de 2018 als actuals 950 euros, encara està lluny d’assolir els 1.239 euros mensuals proposats per la Generalitat com a SMI català. En cas de complir-se els plans de l’Executiu central, al final de la legislatura, el salari mínim espanyol estaria lleugerament per sota de la proposta catalana.