SEGRE

AGRICULTURA SECTORS

Empreses de Lleida de maquinària agrícola es llancen a l'exportació

Davant de la crisi del camp i multipliquen per 10 les vendes a fora des del 1999 || La patronal Apricma recolza els agricultors i exigeix mesures a les Administracions

Agricultors observen maquinària a la Fira de Saragossa, amb gran presència de firmes de Lleida.

Agricultors observen maquinària a la Fira de Saragossa, amb gran presència de firmes de Lleida.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les empreses de maquinària agrícola s’estan llançant a l’exportació davant de la crisi que travessa el sector primari local, com demostra el fet que han multiplicat per deu les vendes en altres països aquestes dos últimes dècades. L’Associació Provincial de la Indústria i Comerç de Maquinària Agrícola (Apricma) adverteix de la importància de donar suport als agricultors i ramaders, recolza les seues reivindicacions exigint un preu just per als seus productes i reclama a les administracions públiques mesures per a uns professionals clau en la producció d’aliments, cura del medi ambient i manteniment del territori. Així ho explica el president d’Apricma, Eduard Abella, que destaca que les empreses de maquinària de Lleida són pimes que en l’actualitat “estem venent a tot el món, som pioners i puntals i en bona mesura és gràcies als agricultors i ramaders, amb els quals treballem en la millora dels productes”.

Les empreses del sector, afirma, en aquests moments estan exportant la meitat de la seua producció com a mínim perquè, “en cas contrari els fabricants” no podrien sobreviure. Els pagesos, en un moment de greu crisi econòmica, es troben pressionats pels baixos preus dels seus productes i, encara que vulguin, en molts casos no poden renovar la maquinària de les seues explotacions.

Abella destaca que els pagesos de Lleida són innovadors i han portat a terme grans inversions, però ara estan en una situació molt difícil. L’any passat, el sector de la maquinària agrícola de Lleida va exportar productes per valor de 38,28 milions d’euros, una xifra que representa un increment de gairebé un 24% respecte als 30,88 milions del 2018. La progressió exportadora és espectacular ja que pràcticament ha multiplicat per deu les xifres en tot just dos dècades. El 1999, amb prou feines representaven 3,9 milions per part de sector.

Apricma està conformada per un total de 75 empreses amb uns 1.700 treballadors. Però si es té en compte el conjunt de fabricants i tallers de reparació de la província, la xifra d’empleats es pot acostar als 3.000, explica Abella.

En aquest context, Apricma destaca el seu “ple suport a les actuacions reivindicatives del sector agrícola i de la pagesia” i denuncia “l’actual insostenibilitat del sector”. “Donem suport a la reivindicació d’una renda justa per als agricultors” i denuncia que “han de competir amb països amb una normativa molt més laxa i sense garanties”.

En aquesta línia, donen suport a la reivindicació de “la supressió d’ingerències per part dels agents econòmics que forcen la venda dels productes per sota de costos”. Insisteix a defensar l’exigència de condicions dignes per als pagesos, recordant els pobles, llocs de treball i empreses que estan lligats al sector primari.

La província, puntera en aparells de fitosanitaris, entre d’altres

Les empreses de maquinària agrícola de Lleida són capdavanteres en aparells de dispensació de fitosanitaris i component, entre altres sectors, segons remarca el president de la patronal Apricma, Eduard Abella.

També destaquen, per exemple i entre altres activitats, en el cas de picadores de llenya, trituradores o desbrossadores, a més de màquines elevadores. De fet, les empreses de Lleida, i de Catalunya en general, han estat unes de les grans protagonistes de la fira FIMA, que avui es clausura a Saragossa. La província de Lleida representa un veritable clúster (concentració d’empreses) en aquest sector.

La majoria de les companyies de les comarques de Ponent són petites i mitjanes empreses (pimes), amb una mitjana de deu a dotze treballadors en plantilla, encara que també hi ha algunes firmes més grans, amb fins a un centenar de trenalladors, segons Eduard Abella.

Agricultors observen maquinària a la Fira de Saragossa, amb gran presència de firmes de Lleida.

Agricultors observen maquinària a la Fira de Saragossa, amb gran presència de firmes de Lleida.EFE

tracking