SEGRE

ESNOTICIA

"Ens hem quedat sense ingressos però cal pagar la llum i el lloguer"

Autònoms de Lleida afronten el futur amb incertesa i dubten del pla del Govern estatal || Forçats a treballar, teletreballar i d’altres estudien un ERTO

Albert, confinat al seu habitatge amb els seus dos fills.

Albert, confinat al seu habitatge amb els seus dos fills.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els autònoms de Lleida viuen amb incertesa la crisi pel coronavirus, que ha obligat molts d’ells a abaixar la persiana dels seus negocis o a limitar-se a atendre urgències o, en el millor dels casos, a teletreballar. “Ara em fa més por la situació econòmica que el coronavirus”, afirma Romà, que juntament amb un altre autònom i un assalariat es dedica des de fa vint anys als sectors d’electricitat, fontaneria i calefacció al Pallars Jussà. De moment estan assistint, en solitari, a cobrir urgències i el treballador s’ha ofert a agafar vacances.

De moment descarta mesures més fortes i confia a poder suportar la situació. El preocupa com fer front a les factures del material que havia encarregat setmanes enrere i que avui no pot col·locar.

Associacions com el Gremi d’Instal·ladors de Lleida i d’Autònoms de Coell assessoren els seus socis

José Manuel, amb negocis de lleure a la ciutat de Lleida, afirma que “si podem aguantar, aguantarem”. Amb 45 anys com a autònom, en el seu cas compta amb una vintena d’empleats, fonamentalment a temps parcial. Va tancar les instal·lacions des de divendres i dóna per fet que es veurà obligat a prendre mesures com un ERTO, però espera que la seua gestoria li expliqui els passos a fer. “Els autònoms estem immersos en una roda d’ingressos i pagaments i avui no tenim el primer pilar, però tenim les factures de la llum, del lloguer i els proveïdors també han de cobrar”.

Un cas diferent és el d’Albert, també instal·lador però en el seu cas el confinament l’ha agafat en baixa laboral, encara que la seua preocupació és màxima. Creu que els qui haurien d’estar al capdavant de la crisi haurien de ser els millors epidemiòlegs, no polítics buscant medalles. Adverteix a més a més que la incertesa està pesant sobre la demanda perquè els ciutadans retarden, per exemple, el canvi d’una caldera o la reforma d’un bany.

Antoni Gómez, també instal·lador, diu lacònic que la seua “gran sort” és que no té treballadors i es felicita de no comptar amb hipoteca. Però des de la setmana passada amb prou feines ha cobert dos urgències elèctriques. Adverteix que si els ajuts es limiten a retardar pagaments en lloc d’ajuts econòmics reals, no servirà de res.

Pimec demana a les administracions locals mesures urgents Pimec Lleida ha enviat una carta a la Diputació de Lleida, als consells comarcals i als diversos ajuntaments en què demana que facin efectives amb urgència les mesures econòmiques prioritàries per fer front a l’impacte que la propagació del coronavirus està tenint en les pimes i en els autònoms de la zona, sobretot en sectors com el comerç, l’hostaleria, la restauració o els serveis.

Albert, confinat al seu habitatge amb els seus dos fills.

Albert, confinat al seu habitatge amb els seus dos fills.

tracking