SEGRE

ESNOTICIA

El confinament marca les compres

Els consumidors han passat d’omplir els carros fins als límits a racionalitzar les sortides al supermercat una vegada a la setmana || Farines, llevat i sucre, els que creixen ara

Una policia local de Mollerussa controla l’entrada a un súper.

Una policia local de Mollerussa controla l’entrada a un súper.JOAN GÓMEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El confinament de les famílies ha provocat canvis en tots els àmbits i la cistella de la compra no n’és una excepció. La primera setmana, en especial els primers dies, les botigues i supermercats de Lleida es van trobar amb veritables allaus de clients que omplien els carros fins als límits, i van convertir el paper higiènic en un dels productes que abans s’acabaven a tots els lineals. Un informe de la consultora Kantar reflecteix que les coses han canviat i molt en aquests dies de tancament. Per exemple, les visites a botiga s’han reduït un 15% respecte al període preconfinament i l’import del tiquet mitjà ha pujat un 18% respecte al mateix període. És a dir, anem menys al supermercat però comprem més. De fet, fonts d’Associació Espanyola de Distribuïdors, Autoserveis i Supermercats apunten que per regla general els clients van una vegada a la setmana als punts de venda per proveir les neveres i estan demostrant un comportament exemplar seguint les peticions de les autoritats de quedar-se a casa.

Els majors de 65 anys, els més vulnerables davant del Covid-19 són, a més, els que més han reduït les visites, al voltant d’un 20 per cent. Paral·lelament, s’han disparat les vendes online, tant que moltes cadenes han hagut de prioritzar clients, però, malgrat tot, amb prou feines representa un 2 per cent de les compres. Tot això mentre, alhora, el supermercat de barri o la botiga de proximitat ha guanyat en vendes respecte a les grans superfícies.

L’afluència per omplir la nevera per Setmana Santa i les restriccions en botigues es tradueixen en cues

Després de les compres d’aprovisionament de les primeres setmanes, els frescos no peribles, perfumeria i higiene i productes per al nadó són els que més han vist reduït el ritme de compra. Dins de l’alimentació envasada, les categories més lligades a la rebosteria han aconseguit més creixements i és que moltes persones estan apostant per la rebosteria en temps de mones de Pasqua per distreure’s en ple confinament. La venda de llevat s’ha disparat un 233%, el paper de forn un 138%, la farina un 131%, la mantega un 68% i el sucre un 40%.

La tornada al plaer per la cuina, en part pel fet de tenir temps per consumir a casa, es tradueix també en un canvi d’hàbits en la compra de carn. Per exemple, avui té una demanda molt superior a l’habitual talls per fer rostits o cuinats per als quals no hi havia temps en les famílies fa tot just unes setmanes.

Bonàrea explica que en les primeres setmanes van veure com els seus clients augmentaven les compres d’arròs, farina, ous, llet, boví, aigua i elaborats. Avui segueixen per sobre del normal arròs, farina, pasta, congelats de verdura, embotits peça, patates, garrafes d’aigua, vi i iogurt natural, entre altres productes. Baixen més del normal les amanides preparades, cuinats, embotits filetejats, aigües petites, ibèrics o entrecots.

En el cas de les begudes, ara repunta la venda de cervesa als súpers, estimada en un 23%, però ni de lluny no compensarà a les indústries productores la caiguda a zero del mercat de bars i restaurants.

Aquests dies, tanmateix, es tornen a veure cues a les portes dels supermercats, per una banda perquè tot just pot haver-hi un grapat de clients a l’interior i qualsevol afluència es deixa notar, i per l’altra banda perquè les famílies fan les compres en plena Setmana Santa, en previsió de tancament de botigues el Divendres Sant i el Dilluns de Pasqua.

tracking