SEGRE

La Val d'Aran, el Sobirà i l'Alta Ribagorça, les més afectades laboralment pel coronavirus

La pandèmia ha deixat a l'atur o en un ERTO un de cada tres catalans, segons la Intersindical-CSC

La Val d'Aran, el Sobirà i l'Alta Ribagorça, les més afectades laboralment pel coronavirus

La Val d'Aran, el Sobirà i l'Alta Ribagorça, les més afectades laboralment pel coronavirus

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més del 30% dels treballadors de Catalunya s’han quedat sense feina o es troben inclosos en un expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO) a causa del coronavirus, segons la Intersindical-CSC. A més, en algunes comarques, l’impacte arriba a més de la meitat de les persones treballadores i en algunes activitats econòmiques, ronda o supera el 80%. La Intersindical-CSC ha fet aquests càlculs en base a les dades dels departaments de treball dels diversos governs i de la seguretat social.

En concret, ha analitzat l’evolució de la filiació a cada territori, comarca i activitat econòmica, els darrers tres anys, entre desembre i març, per projectar quina hauria estat la xifra de persones assalariades a finals d’aquest març si no hagués impactat el coronavirus, per extreure la quantitat de llocs de treball destruïts i també els deixats de crear arran de la pandèmia. Una dada que s’ha combinat amb la d’afectació per ERTO per fixar el percentatge d’afectació global a cada lloc i sector –en relació a la quantitat potencial de treballadores i treballadors si no hagués impactat el coronavirus–. Aquestes xifres, en tot cas, són conservadores, segons indica el sindicat, ja que els acomiadaments inclosos arriben fins a finals de març i, durant l’abril, la destrucció d’ocupació ha seguit endavant, així com hi ha milers d’ERTO presentats a l’administració i pendents d’aprovació.

D’aquesta manera, 854.859 catalans s’haurien vist afectats laboralment pel coronavirus –694.016 per un ERTO i 160.843 per atur–, un 30,1% del total.

A nivell comarcal, alguns territoris de muntanya pateixen afectacions superiors al 50%, com la Vall d’Aran (67,5%) o comarques com el Pallars Sobirà (54%), l’Alta Ribagorça (51,9%) i la Cerdanya (50,2%). Es tracta, a més, de les comarques on la destrucció d’ocupació suposa un percentatge més elevat de l’afectació –fins i tot la meitat dels llocs de treball potencials a l’Aran van desaparèixer–, per damunt de les persones incloses en ERTO, per l’impacte en sectors vinculats al turisme de muntanya o les activitats vinculades.

tracking