SEGRE

ESNOTICIA

Les empreses podran prolongar els ERTO un altre mes, fins al 30 de juny

En alguns sectors s’estudia una ampliació encara més gran del termini || Els sindicats aplaudeixen el pacte i la CEOE ho assumeix tot i que no sigui el que “desitjava”

El coronavirus ha colpejat l’ocupació. A la imatge, el polígon El Segre a finals de març, buit.

El coronavirus ha colpejat l’ocupació. A la imatge, el polígon El Segre a finals de març, buit.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern central i els agents socials van tancar ahir un acord per prolongar els expedients de regulació transitòria de l’ocupació (ERTO) a causa de força major fins al 30 de juny. Segons el document consensuat entre les parts, quan finalitzi l’estat d’alarma, les empreses podran mantenir aquests ERTO provocats pel coronavirus fins que s’acabi el mes de juny. Alguns sectors, no obstant, els podran prolongar durant més temps. Serà el ministeri de Treball, a més de la patronal i els sindicats en una taula tripartida que es reunirà de forma ordinària el segon dimecres de cada mes, els que concretaran quins sectors tindran l’opció de prorrogar els ERTO. Així mateix, l’acord preveu eximir els empresaris de pagar les cotitzacions socials a canvi de mantenir els llocs de treball. Si l’expedient s’ha tramitat per força major total, l’empresari que tingui a càrrec menys de cinquanta treballadors estarà exempt del 100% de les quotes socials i del 75 per cent si compta amb més empleats. En cas que l’ERTO fos per força major parcial comportarà exempcions d’entre el 30 i 85 per cent, segons les circumstàncies. Aquests avantatges per a l’empresa se supediten al fet que es mantinguin els llocs de treball durant almenys sis mesos des de la reincorporació a l’ocupació de la plantilla. En cas d’incomplir aquest compromís, l’empresari haurà d’abonar les cotitzacions impagades, amb recàrrec i interessos de demora.

Després d’arribar a aquest acord, la ministra de Treball, Yolanda Díaz, va assegurar que es tracta d’un “pacte equilibrat” per permetre el retorn gradual a l’activitat. CCOO i UGT també es van felicitar pel pacte perquè els ERTO “han estat claus per evitar la destrucció de l’ocupació”. La CEOE, en canvi, va admetre que “no és l’acord desitjat” perquè haurien preferit prolongar tots els ERTO més enllà del 30 de juny.

Per la seua banda, a la demarcació de Lleida ja s’han registrat 5.319 expedients durant la pandèmia, que afecten 30.037 treballadors, segons la conselleria de Treball. Amb data el primer de maig, la capital del Segrià era el municipi amb més persones involucrades en ERTO, 12.312. Per sobre dels 1.000 afectats hi ha Tàrrega, amb 1.739, i Mollerussa, amb 1.661. A la Vall de Boí, per la seua banda, un de cada deu veïns està en un ERTO.

tracking