SEGRE

ESNOTICIA

La vigència dels ERTO s'amplia almenys fins al 30 de juny

L’acord de Govern i agents socials flexibilitza el compromís de mantenir l’ocupació || El Consell de Ministres dóna avui llum verda definitiva a la reforma

Pedro Sánchez va posar amb membres del Govern i líders dels agents socials a les portes de la Moncloa.

Pedro Sánchez va posar amb membres del Govern i líders dels agents socials a les portes de la Moncloa.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern, Pedro Sánchez, va presidir ahir al Palau de la Moncola la firma amb els agents socials de l’Acord Social en defensa de l’Ocupació, que té com a principal mesura la prolongació dels ERTO fins el 30 de juny, acord que s’aprovarà avui al Consell de Ministres.

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, va destacar que deixa la “porta oberta” a noves mesures per als sectors que puguin tenir problemes més enllà d’aquesta data. Una comissió tripartida examinarà “sector a sector” per saber quins són els més afectats. UGT i CCOO van remarcar que els ERTO són “una eina clau” per evitar acomiadaments. Per part de la patronal, CEOE i Cepyme van instar el Govern a reunir-se de nou, “al més aviat possible”, per abordar “sense demora” les mesures necessàries i específiques que requeriran els sectors més afectats.

Les empreses que s’acullin a aquests procediments no podran repartir dividends durant l’exercici fiscal corresponent a l’aplicació de l’ERTO, excepte si tornen a la Seguretat Social les quotes de les quals van ser exonerades. No obstant, aquesta limitació no serà aplicable a les empreses que, a 29 de febrer d’aquest any, comptessin amb menys de cinquanta treballadors. Així mateix, preveu que les prestacions d’atur associades als ERTO es mantindran fins al 30 de juny, tret de les dels fixos-discontinus, que seran d’aplicació fins al 31 de desembre. L’exoneració de cotitzacions del 75 per cent per a les empreses que a 29 de febrer d’aquest any tinguessin més de cinquanta treballadors en alta a la Seguretat Social i del 100% per a les que en tinguessin menys es manté per als ERTO de força major total.

En ERTO de força major parcial, l’empresa, a partir de la data d’efectes de la renúncia a l’expedient, es beneficiarà d’una exempció de la quota empresarial pels treballadors que tornin a l’activitat del 85 per cent al maig i del 70% al juny en el supòsit que a 29 de febrer la plantilla fos inferior a cinquanta treballadors. Si tenia més plantilla, l’exempció arribarà al 60 per cent al maig i al 45% el mes de juny.

La regulació de mitjans de març vinculava les exoneracions de quotes dels ERTO per força major derivats del Covid-19 al fet que les empreses mantinguessin l’ocupació durant sis mesos des de la data de represa de l’activitat. El decret flexibilitza aquesta clàusula, però no desapareix. Aquest còmput de sis mesos començarà a comptar des de la incorporació al treball efectiu de persones afectades per l’ERTO, encara que aquest sigui parcial o només afecti part de la plantilla.

Segons el sindicat, s’han de prioritzar les explotacions més professionals. En aquest sentit, demana que s’asseguri que l’ajuda, que es pot sol·licitar a través de la DUN, arribi primer a les granges amb titular professional i amb un nombre mínim d’animals més elevat. Unió de Pagesos també reclama una regulació de l’autorització de petits escorxadors o escorxadors mòbils per afavorir que els ramaders puguin comercialitzar la seua producció, així com l’autorització d’obradors. El sindicat també considera que s’ha d’identificar correctament l’origen de les canals, com marca la normativa europea, ja que “afavoriria que el consumidor identifiqués el producte de qualitat de Catalunya”.

UP insta a un pla per salvar l’oví i el cabrú Unió de Pagesos demana a les administracions que articulin “amb urgència” instruments per fer possible la viabilitat de les granges d’oví i cabrú tenint en compte la “greu situació” per la qual passa el sector, “agreujada pels efectes del Covid-19”. UP considera “insuficient” el pressupost previst als ajuts anunciats pel ministeri d’Agricultura, que la conselleria es va comprometre a completar amb fins a 12 euros per reproductora. D’acord amb els càlculs d’UP, “el pressupost del ministeri només cobriria quatre euros per cada reproductora, amb limitació a cent animals per granja segons l’ordre estatal”, però tot i així, “no n’hi ha prou”.

tracking