SEGRE

ESNOTICIA

La baixada del carburant accentua la taxa d'inflació negativa a Lleida

Els preus acumulen un descens de l'1,1 per cent interanual a l'abril, ja en ple estat d'alarma i confinament || Mentre que repunten en el cas dels aliments

Un conductor amb mascareta, repostant en una estació de servei.

Un conductor amb mascareta, repostant en una estació de servei.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Índex de Preus de Consum (IPC) a la demarcació de Lleida ha caigut 1,1 punts a l’abril, un descens similar al que va registrar durant el mes anterior, d’1,2 punts. Segons les dades fetes públiques ahir per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), els preus a les comarques lleidatanes durant l’abril han estat un 1% més baixos en comparació al mateix mes de l’exercici anterior. El descens ve marcat per l’evolució en el preu dels subministraments de la llar (–9,4%) i dels carburants (–6,9%). De fet, es tracta dels dos únics productes que han reduït el seu import durant el quart mes de l’any.

En l’altre extrem se situen els productes alimentaris i l’hostaleria, amb increments interanuals en els preus del 3,5% i del 2,4%, respectivament. També destaca l’encariment dels mobles i articles de la llar (+ 1,7%), la sanitat (+ 1,2%) i el vestit i el calçat (+ 0,8%).

En el conjunt del territori català, l’IPC a l’abril ha caigut set dècimes, i se situa en el -0,7%, la mateixa taxa que la mitjana estatal. La inflació espanyola entra d’aquesta manera en taxes negatives per primera vegada des de l’agost del 2016 i al seu menor nivell des del juny d’aquell mateix any.

La caiguda interanual dels preus va ser més intensa en altres comunitats, com Aragó i Castella-la Manxa, amb un -1,2%.

L’INE ha explicat que la declaració de l’estat d’alarma ha provocat una situació “inèdita” en la producció de l’IPC del mes d’abril, at[es que és la primera vegada que una part considerable dels béns i serveis de consum no estan disponibles per a l’adquisició o només ho estan a través del web. A això cal afegir que la recollida dels preus s’ha hagut de realitzar íntegrament per mètodes telemàtics, de manera que per al càlcul de l’IPC de l’abril s’han hagut d’estimar el 30% dels preus a nivell estatal.

Els sindicats demanen vigilar pràctiques abusives davant de l’increment de preus d’aliments a l’abril, que a Catalunya ha estat d’un 1,5% respecte al mes de març.

tracking