SEGRE

ESPANYA

La crisi colpeja dones i joves mentre l'economia cau un 5,2 per cent

El Banc d'Espanya avisa de “danys persistents”, desconfia de l'ingrés mínim i demana flexibilitzar els ERTO || Advoca a més per augmentar alguns impostos

El Covid va frenar en sec l’activitat econòmica i va llastar el PIB del primer trimestre un 5,2%, segons l’INE.

El Covid va frenar en sec l’activitat econòmica i va llastar el PIB del primer trimestre un 5,2%, segons l’INE.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La crisi econòmica provocada pel Covid s’acarnissa amb les dones i els menors de 35 anys. Aquesta és una de les conclusions a les quals ha arribat el Banc d’Espanya en un informe que va publicar ahir. L’organisme constata que el 44% de les dones i pràcticament la meitat dels joves treballen en el comerç minorista, l’hostaleria, l’educació i les activitats artístiques i recreatives, tots sectors “particularment” llastats per la pandèmia. Davant d’aquest escenari, la institució va apel·lar a polítiques de suport a àmbits estratègics com el turisme per impedir la destrucció del teixit productiu. I és que va advertir que els efectes econòmics del virus poden generar danys “persistents” en el PIB potencial espanyol. En paral·lel a la publicació d’aquest informe, l’Institut d’Estadística (INE) va confirmar la caiguda històrica del PIB espanyol el primer trimestre per culpa del coronavirus. L’economia va cedir un 5,2 per cent malgrat que l’alarma només va ser vigent la segona quinzena de març.

Arran d’això, el Banc d’Espanya va mantenir les previsions sobre l’evolució del PIB espanyol aquest any, i va augurar un descens d’entre el 9% i el 15,1%, en funció de si hi ha o no una segona onada i depenent de la intensitat. També va pronosticar que el deute públic podria arribar al 129 per cent del PIB en el pitjor dels escenaris.

Una vegada més, el Banc d’Espanya insisteix a reformar l’actual sistema de pensions públiques

D’altra banda, l’organisme que encapçala Pablo Hernández de Cos va fer patents els seus recels davant la instauració de l’ingrés mínim vital (IMV). En aquest sentit, va instar el Govern central a incrementar la vigilància per evitar que aquesta ajuda faci créixer l’economia submergida. Els tècnics d’Hisenda, per la seua banda, van afirmar que l’IMV ha estat dissenyat per evitar, precisament, els treballs en B. A més, el Banc d’Espanya també va demanar a l’Executiu de coalició de PSOE i Unides Podem que estudiï l’extensió dels avals ICO per sobre dels 100.000 milions d’euros. Igualment, va suggerir la possibilitat de permetre als treballadors en ERTO que compatibilitzin “en alguns casos” aquesta situació amb una altra ocupació.

L’organisme supervisor propugna augmentar el marge fiscal i redefinir la cistella d’impostos, limitant els tipus reduïts d’IVA i millorant l’eficiència de la despesa, és a dir, pujada d’impostos directes i indirectes, i ajustament de despeses sense especificar, a més d’una reforma del sistema de pensions.

Més enllà de les xifres econòmiques, el ministeri de Sanitat va informar de la defunció de nou persones per coronavirus, el triple que el dia anterior, i la detecció d’un total de 99 nous positius. D’aquesta manera, el número de víctimes mortals és de 28.355 i el d’infectats ja arriba als 249.271.

tracking