SEGRE

CaixaBank aprova préstecs d'11 milions en tres anys a comunitats de regants de Lleida

Imatge d’una de les séquies del Canal de Pinyana.

Imatge d’una de les séquies del Canal de Pinyana.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

CaixaBank ha concedit més d’11 milions d’euros en préstecs en els últims tres anys a les comunitats de regants de Lleida per a la modernització del reg i la millora de l’eficiència en la utilització de l’aigua.

Aquest finançament, que ha permès "millorar la competitivitat del sector" i ha fet possible la renovació dels sistemes de reg de 3.600 hectàrees de cultius, ha beneficiat a 660 regants, ha informat l’entitat bancària aquest dimarts en un comunicat.

Tots els projectes finançats preveuen passar del reg per inundació a un reg pressuritzat, la qual cosa permetrà als regants tant una millor eficiència en l’ús de l’aigua com "una millora de l’eficiència econòmica i productiva" de les explotacions.

Entre els projectes més rellevants finançats per CaixaBank entre 2017 i 2020 destaquen els impulsats per la Comunitat General del Canal Algerri-Balaguer, concretament les comunitats d’Almacelles i la de Gimenells, ambdues del Canal d’Aragó i Catalunya.

A Gimenells, segons CaixaBank, el projecte ha suposat la transformació de 854 hectàrees i a Almacelles ha incidit en una zona d’1.792 hectàrees.

L’entitat ha finançat també projectes de la Col·lectivitat de Regants 16 dels Canals d’Urgell, concretament a Bell-lloc i en Torres de Segre (Lleida).

La segona fase de modernització del reg de la col·lectivitat de Bell-lloc, pionera en l’inici de la modernització de la zona regable del Canal d’Urgell, donarà servei a 490 hectàrees.

A Torres de Segre, les millores permetran modernitzar les condicions del reg a 543 hectàrees, iniciant la transformació de l’horta tradicional.

CANAL SEGARRA-GARRIGUES

CaixaBank ha donat suport també als regants de diverses comunitats del Canal Segarra-Garrigues, finançant-los el cost repercutit de les millores efectuades en els diferents regs, i ha recordat que el conveni de finançament a regants del Canal Segarra-Garrigues ofereix condicions preferents als empresaris agrícoles adherits a les millores en regadius i és "referent al sector des de fa més de 10 anys".

A més de la modernització del reg i la millora de l’eficiència en la utilització de l’aigua, el finançament de CaixaBank ha facilitat altres actuacions per reduir la despesa energètica de l’activitat agrícola, com el projecte de bombatge solar del Canal Algerri Balaguer que permet ser més eficients en la despesa energètica, un dels principals costos que han de suportar les comunitats de regants.

Des de AgroBank, la línia de negoci agrari de CaixaBank, s’ha reforçat el suport al sector també al vessant més social i institucional, per la qual cosa ha arribat a un acord amb 15 ajuntaments del Baix Segre per donar suport en l’acollida als temporers en el marc de la pandèmia del coronavirus.

AgroBank ha assenyalat que ha posat a disposició del sector agroalimentari el programa Incorpora, que permet donar oportunitats laborals a persones aturades i dotar de mà d’obra al sector, en un moment "molt complex" tant pels aturats com pels empresaris agraris.

tracking