SEGRE

AGRICULTURA FRUITA SECA

Lleida s'avança en l'obertura de la campanya de l'ametlla

Amb varietats 'noves' en finques de punts com Sarroca || Els preus segueixen molt baixos marcats per Califòrnia

Recollida ahir de les primeres ametlles a Sarroca de Lleida.

Recollida ahir de les primeres ametlles a Sarroca de Lleida.JARC

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La meteorologia, amb elevades temperatures en les últimes setmanes s’ha traduït en un avanç de les collites, i l’ametlla no n’és cap excepció. Agricultors de Sarroca de Lleida, per exemple, ja han començat a recollir partides d’algunes varietats noves, com explica el responsable del sector de fruits de JARC, Francesc Esquerda. Es tracta de les varietats vairo, d’un programa d’investigació de l’institut català IRTA, i de la guara, en aquest cas de l’aragonès CITA. “L’ametlla es considerava un cultiu de tardor, recorda el dirigent de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya, però amb el canvi climàtic i les noves varietats, cada vegada s’avança més l’inici de la campanya”, que tradicionalment començava a finals d’agost.

Zones productores d’ametlla es van veure afectades per gelades a finals del mes de març i principis d’abril però, malgrat això, s’augura un increment de collita respecte a l’any passat. L’explicació cal buscar-la en l’increment de les finques en regadiu i sota sistemes intensius i superintensius. A més, es comencen a recollir els fruits d’un increment de la superfície destinada a l’ametller, un cultiu a l’alça en bona part pels elevats preus que havia aconseguit en els últims anys.

Els pagesos auguren un increment de la producció a Lleida i el potencial continua creixent

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya calculava fa mes i mig que la collita d’ametlla a Lleida creixerà aquest any un 5,7 per cent, fins a les 3.815 tones en gra, però Esquerda considera que el percentatge pot ser fins i tot superior.

Tot això en un moment en què les cotitzacions als mercats no cobreixen ni de lluny les expectatives dels agricultors. “Fa un any el preu superava els sis euros el quilo i ara amb prou feines arriba als tres”, es lamenta Esquerda.

Malgrat que el consum es manté ferm, la gran producció a Califòrnia, líder al mercat mundial, es tradueix en l’enfonsament de les cotitzacions. Per la seua banda, Esquerda adverteix de la necessitat de promocionar l’ametlla local amb una qualitat molt superior a l’americana.

tracking