SEGRE

ESNOTICIA

Lleida suma 926 nous aturats a l'agost, el nombre més alt des de l'any 2009

Supera els 23.000 desempleats, un volum desconegut en els últims cinc anys

El col·lectiu d’empleades de llar està patint molt la crisi.

El col·lectiu d’empleades de llar està patint molt la crisi.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'ocupació està patint les conseqüències de la crisi derivada de la pandèmia i una bona mostra d'aquest fet és que les comarques de Lleida han sumat 926 nous aturats el mes d'agost. Un estiu en què s'ha vist molt afectat el sector de l'hostaleria per les restriccions i el fructícola per una menor producció.

Les comarques de Lleida han tancat el mes d’agost amb un total de 23.048 persones inscrites a les oficines del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) com a aturades, la xifra més alta d’un mes d’agost des del 2015. En aquell moment, l’economia s’estava recuperant de l’última gran recessió, mentre que ara es troba immersa en la crisi derivada de la pandèmia.

A l’agost Lleida ha incrementat el nombre de desocupats en 926, la qual cosa representa prop del doble de l’any passat en les mateixes dates (505) i suposa el volum més important des de l’exercici 2009. Aquell any, es van apuntar a l’atur 946 persones a les llistes del SOC, coincidint amb unes dates en què la zona fructícola de Lleida es va veure afectada per tempestes de pedra que van fer minvar la collita. Aquest estiu, el camp també ha vist reduïda la producció, tant en fruita de pinyol com de llavor. Però a més, cal tenir en compte altres factors que han jugat en contra del mercat laboral, com han estat les mesures restrictives dictades per lluitar contra la propagació de la Covid-19 i que, per exemple, ha provocat una menor activitat de sectors tan importants com el de l’hostaleria, en especial a les comarques del pla. Tot això malgrat que el turisme, fonamentalment a la muntanya, ha funcionat molt millor que en altres zones de Catalunya, amb un mes d’agost molt per sobre de les expectatives inicials i fins i tot millor que el 2019 gràcies als visitants de proximitat.

L’atur ha repuntat a l’agost en tots els sectors, com mostra el gràfic adjunt. Però les grans damnificades han estat les persones dedicades al sector dels serveis (+701 aturats), seguides de l’agricultura (+116), en aquest cas per l’acabament del gruix de la campanya de fruita de pinyol i amb unes explotacions de peres i pomes que necessiten menys mà d’obra i que també tenen produccions curtes. Completen la radiografia el col·lectiu sense ocupació anterior (+57), la construcció (+35) i la indústria (+17).

En total, l’atur ha pujat a Lleida un 4,19 per cent, la taxa més gran de tot Catalunya i la segona de l’Estat, ja que es troba a dos dècimes de la d’Osca.

Encara hi ha 6.258 lleidatans en expedients de regulació temporal

Les dades de l’atur a Lleida no inclouen aquelles persones que encara es troben immerses en algun tipus d’expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO). El 31 d’agost passat, encara hi havia 6.258 lleidatans que tenien el contracte suspès o la jornada laboral reduïda. Del total, 2.661 són homes i 6.258, dones. En el conjunt de l’Estat són 894.478 persones immerses en processos de regulació d’ocupació. Les organitzacions sindicals insisteixen en la necessitat d’allargar els ERTO mentre es mantinguin les dificultats derivades de la Covid-19, i els empresaris consideren que almenys han d’estar vigents fins al juny del 2021, en especial per a sectors molt colpejats per la crisi, com per exemple el turístic. Un altre dels termòmetres per prendre la temperatura al mercat de treball és l’afiliació a la Seguretat Social. Ara, al fer l’anàlisi, cal tenir en compte que les persones immerses en ERTO segueixen en alta. Amb aquesta excepció, la província de Lleida ha acabat l’agost amb 198.041 afiliats, dels quals 159.483 cotitzen com a assalariats en el règim general i 38.558 com a autònoms. Aquestes xifres representen en global un increment de 652 respecte al mes i juliol, però donen un descens de 4.498 si la comparació es fa amb les mateixes dates de l’any passat. Xifres a l’Estat En el conjunt de l’Estat, la Seguretat Social ha guanyat a l’agost una mitjana de 6.822 de cotitzadors respecte al mes de juliol (+0,04%), fins a 18.792.376 cotitzadors

tracking