SEGRE

El Govern espanyol, disposat a prolongar els ERTOs fins finals de gener del 2021

Passarien a computar de cara a la prestació de l’atur

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez.

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern espanyol estaria disposat a prolongar els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTOs) fins finals de gener del 2021, segons han assenyalat a Europa Press fonts properes a la negociació. Així s’ha posat a sobre de la taula en la trobada que s’ha mantingut aquest dilluns entre el Govern, sindicats i patronal, que s’ha tancat sense acord i amb discrepàncies entre les parts i al qual es donarà continuïtat demà al matí.

Segons han assenyalat les mateixes fonts a Europa Press, a l’últim esborrany es posa fi al comptador a zero, la qual cosa suposa que els ERTO passarien a computar de cara a la prestació de l’atur, malgrat les reivindicacions de les organitzacions sindicals. Per la seua part, la patronal hauria pressionat perquè s’elimini el veto a acomiadar.

Govern central, sindicats i patronal s’han situat durant la trobada celebrada aquest dilluns a portar propostes d’exoneracions en les pròximes reunions que tindran lloc al llarg d’aquesta setmana.

En la trobada de dijous passat es van posar "les cartes sobre la taula" respecte a l’estructura dels futurs ERTO i un calendari de reunions "molt exigent" que comportaria reunions tots els dies aquesta setmana, a fi de tancar un acord "com més aviat millor".

L’esborrany que s’ha debatut avui proposava prorrogar automàticament els Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) fins el 31 de desembre d’aquest any i limitar els de força major a empreses d’una sèrie d’activitats econòmiques especialment afectades i a negocis que depenguin d’aquestes, mentre mantenir la prohibició d’acomiadat objectiu pel Covid després dels ERTO fins a final d’any.

En concret, l’esborrany de Treball a què va tenir accés Europa Press establia que romandrà vigent, fins el 31 de desembre de 2020, l’article 2 del real decret-llei 9/2020, de 27 de març en el qual l’Executiu va fixar que la força major i les causes econòmiques, tècniques, organitzatives i de producció en les que s’emparen les mesures de suspensió de contractes i reducció de jornada no "es podran entendre com a justificatives de l’extinció del contracte de treball ni de l’acomiadament".

Com a conseqüència, van quedar vetats els acomiadaments objectius amb una indemnització de 20 dies per any treballat deguts al Covid19, passant a considerar-se acomiadaments improcedents, la indemnització dels quals assoleix els 33 dies per any, o nuls.

Al seu torn, l’esborrany de Treball també estenia fins el 31 de desembre la interrupció del còmput dels contractes temporals, tant de la durada d’aquests contractes, com dels períodes de referència equivalents al període suspès, en cada una d’aquestes modalitats contractuals afectades pel Covid.

En paral·lel, s’amplia el dret d’adaptació i/o reducció de la jornada per a la cura de menors, aparellada a reducció salarial, el conegut com 'Plan Me Cuida'.

Treball proposava a l’esborrany remès la setmana passada ampliar els ERTO fins el 31 de desembre d’aquest any i que es considerin empresa especialment afectades per la pandèmia aquelles l’activitat de les quals es reculli en la norma, pendents de concretar, així com aquelles el negoci de les quals depengui majoritàriament d’empreses incloses en els mateixos o que formin part de la cadena de valor d’aquestes.

tracking