SEGRE

RAMADERIA ANÀLISI

El sector porcí tem l'efecte al mercat de l'aparició de la pesta a Alemanya

El tancament a les exportacions obligarà les empreses germàniques a buscar a Europa on comercialitzar la seua producció || El preu als mercats alemanys s'ha esfondrat en origen un 14 per cent

Imatge d’una explotació de producció de porcs d’Ivars d’Urgell.

Imatge d’una explotació de producció de porcs d’Ivars d’Urgell.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La declaració de casos de la pesta porcina africana (PPA) a Alemanya ha alarmat el sector lleidatà, català i espanyol en general per les conseqüències que pot tenir als mercats. De cop, al primer país productor de la Unió Europea els països extracomunitaris li han tancat les portes. D’aquesta manera, les empreses germàniques hauran de buscar on comercialitzar la carn i es tem una pressió sobre el mercat europeu. Estem parlant d’un país que produeix el 22 per cent de tota la UE, seguit de prop per Espanya. Ven el 60 per cent en altres països europeus i un 40 per cent fora de la Unió Europea i ara haurà de buscar comprador per a aquest producte.

Tot just conèixer-se el primer cas d’un animal amb PPA a Alemanya, que només s’ha detectat fins al moment en senglars, va representar la caiguda del preu en aquest país d’un 14%. A Mercolleida, la reacció en la primera setmana va ser d’un ajustament de tot just unes mil·lèsimes d’euro i ahir va repetir.

Fonts del sector assenyalen que encara que hi ha ofertes de carn alemanya a baix preu, bona part de les indústries no es volen arriscar a comprar. A més de l’hipotètic risc sanitari, els productes elaborats amb aquesta matèria primera no podrien després exportar-lo a països que han tancat portes a Alemanya.

El president del Cogeca (organització que uneix 22.000 cooperatives i 7 milions de socis i sòcies a la Unió Europea), el lleidatà Ramon Armengol, va apuntar que Alemanya manté reunions al més alt nivell amb la Xina explicant que només hi ha casos en fauna salvatge, no en granges, i com d’estrictes estan sent contra la malaltia. Es tractaria d’intentar, com a mínim, regionalitzar el tancament de fronteres a només la zona on s’han detectat els senglars infectats.

El director de la interprofessional del porcí, Alberto Herranz, va insistir a llançar un missatge de responsabilitat. Igual que les organitzacions agràries i les administracions, la consigna és extremar les mesures de bioseguretat i vigilar en especial les importacions de garrins, només d’orígens controlats.

El problema, tanmateix, podria arribar de la mà de la capacitat real de congelació de producte per enviar, per exemple, a la Xina o a Corea del Sud, per posar-ne alguns exemples.

Per la seua banda, l’Associació Catalana de Productors de Porcí (Porcat) ha demanat a la conselleria d’Agricultura l’elaboració d’un pla de reducció de la població de senglars a Catalunya. Adverteix que representen un risc sanitari molt elevat per a les explotacions porcines i és per això que s’hauria de considerar una veritable plaga.

Oportunitat d’incrementar vendes en països tercers El fet que Alemanya no pugui exportar a països tercers que han tancat fronteres al seu porcí pot representar una oportunitat per al sector català i espanyol en general. En teoria, deixa un forat que podrien cobrir empreses locals.

tracking