SEGRE

PRESTACIONS INDICADORS

Proposen retardar l'edat de jubilació i cotitzar més anys

Segons l'AIReF, que alerta que la despesa en pensions podria ser del 16% en 30 anys || Si la pandèmia es prolonga en el temps

Protesta en defensa de les pensions públiques a Lleida, el 2018.

Protesta en defensa de les pensions públiques a Lleida, el 2018.LLEONARD DELS HAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La despesa en pensions podria suposar el 16,1% del PIB d’aquí a trenta anys si la crisi sanitària desencadenada pel coronavirus es prolonga en el temps i, com a conseqüència, l’arribada de migrants a l’Estat espanyol es redueix a la meitat. Aquesta és la conclusió a la qual ha arribat l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) en un document tècnic que va presentar ahir la seua presidenta, Cristina Herrero. En el millor dels escenaris, no obstant, amb el virus sota control en un període curt de temps i sense una reducció tan dràstica d’arribada d’estrangers, la despesa en pensions el 2050 serà del 14,2% del PIB. En l’actualitat, se situa en el 10,9% del PIB. Davant d’aquest escenari, i de cara a garantir la sostenibilitat a llarg termini del sistema públic de pensions, Herrero va advocar per augmentar l’edat de jubilació. En aquest sentit, va apuntar que, si es retarda la jubilació efectiva als seixanta-sis anys, l’estalvi per a les arques públiques podria ser de l’1,4% del PIB i la despesa en pensions a mitjans de segle seria del 12,8% del PIB. Així mateix, va apostar per estendre el període de cotització, de 25 a 35 anys amb idèntica finalitat. I és que, amb un escenari tan “incert” com l’actual, Herrero va instar els partits a posar-se d’acord en el Pacte de Toledo per aportar certesa al futur de les pensions a Espanya.

En un altre ordre de coses, el Govern central i les principals organitzacions d’autònoms van arribar ahir a un preacord per prorrogar els ajuts per a aquest col·lectiu i la prestació per cessament d’activitat fins al 31 de gener, mesura que serà ratificada avui pel Consell de Ministres.

Moncloa i els sindicats arriben a un preacord per prolongar els ERTO, però la patronal recela

“Hem aconseguit que pràcticament no es deixi ningú enrere”, va aplaudir Lorenzo Amor, president d’ATA. En paral·lel, La Moncloa i els sindicats van arribar a un preacord per estendre els expedients de regulació transitòria de l’ocupació (ERTO) més enllà de demà, encara que la patronal va manifestar recels a adherir-se al document.

tracking