SEGRE

PORCÍ ANÀLISI

El cens de porcí a Lleida baixa per les “traves administratives”

La cabanya de porcs ja se situa al darrere de la de la província d'Osca || Unió de Pagesos considera més restrictives les normatives mediambientals catalanes

Imatge d’arxiu d’una explotació porcina de Lleida.

Imatge d’arxiu d’una explotació porcina de Lleida.J. MARTÍNEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La cabanya porcina a Lleida es redueix a poc a poc davant de la impossibilitat d’expandir-se. Segons les últimes dades de la conselleria d’Agricultura, corresponents a l’enquesta provisional del mes de maig d’aquest any, el nombre total d’animals (garrins, porcs d’engreix, mares reproductores, etcètera) era de 4.217.154, la qual cosa representa un descens d’una mica més del 7 per cent respecte al maig del 2019. El descens més acusat el trobem entre els garrins, amb un 8,5 per cent d’exemplars menys, fins a comptabilitzar 1.444.602 porcs de menys de 20 quilos; seguit dels porcs d’engreix (-7,1 per cent) amb 1.563.267 animals, o la caiguda dels porcs d’entre 20 i 49 quilos, que representa un descens del 6,9 per cent respecte al maig del 2019, amb 900.329 animals. Només el nombre de mares reproductores ascendeix lleument: passa de 305.508 a 307.828, un 0,7 per cent més.

Per al responsable de porcí d’Unió de Pagesos (UP), Rossend Saltiveri, el porcí català porta des de fa temps limitat des del punt de vista administratiu, mentre que en altres territoris de l’Estat creix sense les condicions que troben els ramaders a Catalunya. Un exemple és el cas de la província d’Osca, que sobrepassa Lleida en un 7 per cent, amb 4.516.184 porcs.

UP explica que el sector s’ha d’adaptar a les noves exigències normatives relacionades amb sanitat, benestar animal i medi ambient.

Aquestes determinen, per exemple, quines mesures prenen les granges per reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle i amoníac en l’àmbit de la granja i de la gestió de les dejeccions ramaderes, el control i tractament. Un problema que es deriva de tot això és que moltes són velles i costa molt adaptar-les, per la qual cosa alguns tendeixen a abandonar el negoci i, al no haver-hi relleu, disminueixen les explotacions.

D’aquesta manera, si comparem els preus de la setmana 42 d’aquest any amb la del 2019, la pèrdua és d’un 9,89 per cent, ja que el mes d’octubre del 2019, el porc cotitzava a 1,435 euros el quilo. Tanmateix, si ho comparem amb la setmana 42 del 2018, el preu actual és un 20,16 per cent alt i de fins un 20,2 per cent més que l’any 2015.

La pesta a Alemanya pressiona els preus del porcí La crisi de la pesta porcina a Alemanya està tirant per terra els beneficis aconseguits en els últims anys gràcies a les exportacions a països asiàtics, sobretot a la Xina. Entre l’última cotització a la llotja de Mercolleida (setmana 42), d’1,293 euros/quilo i la primera, el mes de gener passat, el preu del quilo de carn de porc viu ha perdut 0,197 euros, la qual cosa representa un descens del 13,2%. Tanmateix, s’ha de recordar que les cotitzacions de l’any passat les van considerar tots els experts com un rècord, una cosa que no s’havia vist fins aleshores.

tracking