SEGRE

LABORAL OCUPACIÓ

Milers d'autònoms lleidatans, sense ajudes pel caos al web

Se senten menystinguts després del segon col·lapse del web de Treball i esgotar-se els fons previstos

Treballadores de la gestoria Aslaf & Julia Iglesias, ahir intentant sense èxit contactar amb Treball.

Treballadores de la gestoria Aslaf & Julia Iglesias, ahir intentant sense èxit contactar amb Treball.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Caos és potser la paraula que millor defineix la situació que van viure milers de treballadors autònoms dilluns i ahir a l’intentar sol·licitar els ajuts articulats per la conselleria de Treball. Ahir es va tornar a col·lapsar la pàgina web, per segon dia consecutiu, i van ser milers els que no van poder ni contactar amb el departament malgrat intentar-ho una vegada i una altra.

Van veure com es repetien diferents missatges d’error que impedien sol·licitar uns ajuts que estava previst concedir per ordre de presentació de les sol·licituds, la qual cosa explica l’al·luvió de demandes des del primer moment en què se suposava que es podien tramitar.

Estem parlant de 20 milions d’euros a repartir a raó de 2.000 euros per expedient, amb la qual cosa els suports tot just estava previst que arribessin a 10.000 autònoms. Es calcula que un de cada cinc emprenedors catalans complia les condicions per poder accedir a aquests ajuts, la qual cosa en el cas de Lleida podria traduir-se en més de 6.600. Tanmateix, la realitat ha estat ben diferent.

La gestoria lleidatana Aslaf & Julia Iglesias, per exemple, va destinar tres persones a temps complet dilluns i quatre ahir durant cada jornada per intentar presentar les al voltant de 140 peticions de clients seus. Tanmateix, només han aconseguit fer-ho en un cas pel col·lapse informàtic. Fonts de la gestoria van explicar que han presentat una queixa formal i es pregunten com explicar als clients la situació kafkiana del procés. En termes similars explicava el seu cas un altre organisme que va intentar presentar desenes de sol·licituds de lleidatans i també només en va culminar una.

El desgavell en el procés va provocar ahir una allau de crítiques de l’oposició, però en especial de les organitzacions d’autònoms i pimes, que reclamen una partida econòmica urgent per al sector, a més de reparar els problemes telemàtics.

El Homrani demana disculpes i promet més suports

El conseller de Treball, Chakir El Homrani, va demanar ahir disculpes pels problemes tècnics que van impedir a molts autònoms tramitar correctament la sol·licitud dels ajuts convocats per la Generalitat per pal·liar els efectes econòmics de la Covid al sector. El republicà, de visita a Lleida, es va comprometre a convocar nous ajuts, però no va concretar ni els terminis ni la dotació econòmica que tindrien. Va afirmar, això sí, que treballaran perquè no es repeteixi el que ha passat. També va rebutjar pronunciar-se sobre si compareixerà al Parlament, com ha exigit l’oposició, per donar explicacions.

D’altra banda, va criticar l’Estat per no protegir els treballadors per compte propi malgrat ser l’administració que cobra les seues quotes, i va lamentar que les hagi incrementat en plena pandèmia. I és que, com va publicar SEGRE, els autònoms de Lleida pagaran aquest mes 1,15 milions d’euros més en quotes, a raó d’uns 30 euros cadascun.

tracking