SEGRE

El Segrià i el Pla d'Urgell, les comarques catalanes que més van créixer el 2019

Segons l'anuari del BBVA

Vista àeria del centre urbà de la ciutat de Lleida.

Vista àeria del centre urbà de la ciutat de Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Segrià, el Pla d'Urgell i el Baix Llobregat van ser les comarques catalanes on el 2019 més es va incrementar el Valor Afegit Brut (VAB) respecte a l'exercici anterior, segons l''Anuari Econòmic Comarcal 2020 de BBVA' presentat aquest dimecres

En el cas del Segrià, el VAB va créixer un 3,4%, impulsat pel sector serveis (+3,7%) i un fort creixement de l'activitat en el sector primari (+3,2%).

Al Pla d'Urgell i al Baix Llobregat, l'increment del VAB durant el 2019 va ser del 3% interanual en ambdós casos. Pel que fa al Pla d'Urgell, el creixement ve donat pel sector serveis (4,6%) i una major aposta per la indústria (+2,8%), mentre que al Baix Llobregat destaca el comportament dels serveis (+3,7%) i la construcció (+2,3%).

Per contra, les comarques que menys van créixer a Catalunya durant l'últim exercici van ser les Garrigues (-3,9%), l'Alta Ribagorça (-2,3%) i el Pallars Jussà (-0,9%).

Pel que fa al conjunt de Catalunya, el VAB va experimentar un creixement del 2,1%, impulsat pel sector de la construcció (+2,3%) i els serveis (+2,7%). La indústria i el sector primari, en canvi, van registrar caigudes del 0,3% i del 3,1%, respectivament.

Preocupació per la terciarització de l'economia

Segons el BBVA, el 2019 "ha contemplat una accentuació de la terciarització de l'economia i un creixement relativament més intens dels serveis col·lectius". Tal com posa de manifest l'estudi, el conjunt del sector terciari ha incrementat el seu pes en el mercat de treball notablement: l'any 2008, els serveis representaven vora el 70% del mercat de treball, mentre que aquest 2019 el percentatge ha crescut fins al 78,4%.

Pel que fa al binomi empreses-indústria –un sector que va impulsar l'avenç del VAB entre 2015 i 2017– el seu VAB continua afeblint-se. No obstant això, encara contribueix de forma positiva al creixement de l'economia catalana (el VAB del sector el 2019 va créixer un 2,7%). El sector més tocat ha estat el de les manufactures, que el 2017 va registrar un creixement del 7,2% i el 2019 va experimentar una caiguda del 0,9%.

tracking