SEGRE

EMPRESA ADMINISTRACIÓ

Més de 28.000 autònoms ja s'han inscrit al registre d'ajuts del Govern

L'ingrés facilita accedir a futures convocatòries d'incentius || Els estímuls a pimes industrials salven 622 llocs de treball indefinits a Lleida, segons la Generalitat

La presidenta del BCE, Christine Lagarde, aposta per deixar “bastant temps” els tipus baixos.

La presidenta del BCE, Christine Lagarde, aposta per deixar “bastant temps” els tipus baixos.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat va obrir ahir el període d’inscripcions al registre d’autònoms afectats pel coronavirus i va rebre 28.585 sol·licituds d’adhesió el primer dia de funcionament, a raó de cent peticions per minut en les hores inicials, segons la conselleria de Treball. Aquest registre ha de servir per facilitar l’accés a futures convocatòries d’ajuts extraordinaris destinats a aquest col·lectiu, i intenta evitar que es repeteixin situacions com la de fa unes setmanes, quan el sistema informàtic de la Generalitat no va suportar l’allau de sol·licituds i va col·lapsar en dos ocasions, a causa que els incentius s’adjudicaven per ordre de petició. Això va fer que molts autònoms, a més dels seus gestors, intentessin accedir alhora a la pàgina web. Amb tot, els vint milions d’euros de dotació dels esmentats ajuts es van esgotar sense que la majoria dels interessats poguessin ni tramitar la sol·licitud. En canvi, ahir, el sistema va funcionar “correctament” i no hi va haver incidències tècniques.

Les inscripcions al registre estaran obertes fins dilluns que ve, malgrat que la Generalitat encara no ha concretat quines ajudes oferirà als treballadors per compte propi inscrits, ni tampoc l’import que tindran. I és que el dels autònoms és un dels col·lectius més castigats per la crisi que ha provocat la pandèmia. Segons va assegurar ahir la patronal ATA, el 28,8% dels autònoms espanyols tindrà pèrdues superiors a 30.000 euros aquest any per culpa de la pandèmia, i els números rojos acumulats per tot el col·lectiu ascendiran a 60.000 milions. “S’acosta un desastre per a autònoms, empreses i treballadors si no s’acompanya d’un pla urgent de mesures econòmiques”, va advertir el president d’ATA, Lorenzo Amor, que va afegir que el 10 per cent dels treballadors per compte propi tancarà i el 56,2 per cent no sap si podrà continuar amb el negoci a mitjà termini. Davant d’aquest escenari, i en paral·lel als incentius que prepara la Generalitat, el Govern espanyol va abonar ahir 289,73 milions en prestacions a 355.364 autònoms. Del total de perceptors, l’ajuda per cessament compatible amb l’activitat va repercutir en benefici de 238.254 autònoms i l’ajuda sense període de carència va arribar a 49.031 treballadors per compte propi. A més, 65.751 autònoms que van haver de suspendre l’activitat per ordre administrativa a causa de les restriccions van cobrar també la prestació.

Pimec demana injectar liquiditat a les pimes i ATA avisa: “Més de la meitat dels autònoms poden tancar”

La situació d’aquest col·lectiu no dista gaire de les pimes, que també pateixen els efectes econòmics de la pandèmia. En aquest sentit, Antoni Cañete, secretari general de Pimec, va subratllar que “és necessari millorar les mesures d’ajuda a les pimes, com s’ha fet amb els ICO, però ara en el sentit d’injectar liquiditat directa i urgent”. “Per sortir d’aquesta crisi, les pimes necessiten liquiditat per resoldre els problemes de solvència”, va reiterar. Arran d’això, la línia d’ajuts a microempreses i petites empreses industrials impulsada per la conselleria d’Empresa ha arribat a 66 firmes de les regions de Ponent i de l’Alt Pirineu i Aran, cosa que ajuda a mantenir 622 llocs de treball indefinits, segons va informar el departament que lidera Ramon Tremosa. A tot Catalunya s’han salvat 9.696 llocs de treball.

Els economistes empitjoren les previsions per al 2021

El Consell General d’Economistes (CGE) va empitjorar ahir les previsions de creixement del PIB espanyol el 2021 a causa de la incertesa sobre què passarà amb l’ocupació quan finalitzin els ERTO i amb moltes empreses quan acabi la moratòria a la sol·licitud de concursos de creditors. D’aquesta manera, aquesta institució va vaticinar que l’economia espanyola es recuperarà un 5,5% l’any que ve, un 1,7% menys que en l’anterior previsió. Al contrari, va mantenir en el 12,2% la caiguda prevista per aquest 2020. A més, el CGE va advertir que els fons europeus poden no ser suficients per evitar el tancament de pimes a Espanya.

tracking