SEGRE

AGRICULTURA ALIMENTACIÓ

Pla de la Generalitat per augmentar el consum dels aliments locals

La consellera Jordà presenta un programa fins al 2026 que aposta per models sostenibles || Busca que els productors cobrin com a mínim els costos

Imatge d’una de les campanyes de promoció del consum de fruita entre escolars de Lleida.

Imatge d’una de les campanyes de promoció del consum de fruita entre escolars de Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, i el director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Carmel Mòdol, van presentar ahir el Pla Estratègic de l’Alimentació Catalunya 2021-2026 per disposar d’una política “única i compartida” amb diferents objectius, des de la sostenibilitat econòmica fins a l’aposta per un nivell d’autoproveïment més gran.

Compta amb 301 actuacions i entre els reptes destaca incrementar en un 30% l’ús d’energies renovables i millorar l’eficiència energètica al sector agroalimentari, incrementar en un 25% la producció d’aliments que provinguin de models de producció sostenibles, desplegar la llei de prevenció del malbaratament alimentari i aconseguir que el 60% dels envasos i embalatges de plàstics utilitzats siguin reutilitzables o reciclables.

El Pla apunta les bases per articular el futur Pacte Nacional per a l’Alimentació de Catalunya

Vol aconseguir que el 30% dels negocis del sector agroalimentari de nova creació es basin en l’economia circular, així com incrementar en un 20% el nombre d’empreses que adopten tecnologies definides com a “exponencials”.

Dins de l’àmbit de l’autoproveïment alimentari, el pla vol incrementar un 10% el consum de producte local i substituir un 10% de les proteïnes animals tradicionals per noves fonts de proteïnes. Jordà i Mòdol van explicar que s’ha fixat com a objectius incrementar en un 10% anual les noves incorporacions a l’activitat agrària, augmentar un 10% anual el nombre de dones titular d’empreses agroalimentàries o fer créixer un 25% el nombre de productors integrats a la xarxa de distribució de venda directa de productes locals.

De forma similar, la Generalitat vol aconseguir que el 50% de l’oferta alimentària de caràcter públic sigui amb producte local.

Així mateix, entre els objectius del pla destaca “garantir l’accés universal a quantitat suficient d’aliments per tenir una dieta saludable mitjançant eines que facilitin l’empoderament de les persones vulnerables”.

També es busca que els productors rebin com a mínim el cost mitjà del producte que elaboren a la seua zona i que el nombre de productors adscrits a associacions de comercialització conjunt creixi un 10%.

tracking