SEGRE

Llum verda a una nova regulació en la venda de llet crua

Llum verda a una nova regulació en la venda de llet crua

Llum verda a una nova regulació en la venda de llet cruaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts un reial decret pel qual s’augmenta la informació que actualment subministren els primers compradors de llet. En el cas del sector de la llet crua de vaca, s’afegeixen per exemple noves comunicacions sobre matèria grassa i proteïna, o sobre l’ecològica i el seu preu.

L’anunci l’ha fet la ministra d’Hisenda i portaveu del Govern espanyol, María Jesús Montero, en la compareixença després del Consell de Ministres, en qui ha remarcat que es tracta de donar "més transparència" i millorar aspectes com la "seguretat alimentària i dels drets dels consumidors"

"Aquesta nova informació haurà de ser inclosa pels primers compradors de llet a la base de dades del sistema unificat d’informació del sector lacti, Infolac, en la pròxima declaració del mes de febrer", ha precisat el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) en un comunicat.

La norma nacional fa a més extensiva aquesta exigència a la llet d’ovella i cabra, encara que aquesta obligació no entrarà fins en vigor l’any que ve.

S’inclou l’exigència de comunicar –des de febrer d’aquest any en el cas de la llet de vaca i a partir febrer de 2022 per a la d’ovella i cabra– les dades corresponents a les produccions de qualitat diferenciada, com les denominacions d’origen protegides i les indicacions geogràfiques protegides.

També reassigna les obligacions de les diferents unitats del MAPA segons les seues competències relacionades amb el sector lacti i adscriu a la Infolac (actualment gestionada pel Fons Espanyol de Garantia Agrària, FEGA), a l’Agència d’Informació i Control Alimentaris (AICA).

Per la seua part, la Direcció General de Produccions i Mercats Agraris s’encarregarà de la comunicació a la Comissió Europea de les entregues mensuals de llet crua de vaca, i del seu contingut mitjà en matèria grassa i proteïna d’aquestes entregues, de les mensuals de llet crua ecològica de vaca i dels preus mitjans d’ambdós tipus.

Així mateix, aquest reial decret inclou una disposició addicional per prorrogar la vigència de la norma d’indicació obligatòria de l’origen de la llet utilitzada com a ingredient en l’etiquetatge de la llet i els productes lactis.

En aquest sentit, el Departament ha subratllat que l’impacte d’aquesta mesura, que porta dos anys en funcionament, "és molt positiu", tant per als consumidors com els operadors de la cadena alimentària.

"La pròrroga suposa novament el suport ferm del MAPA per donar la màxima informació als consumidors sobre l’origen dels productes mentre en l’entorn de la Unió Europea no s’iniciï el desenvolupament legislatiu harmonitzat per a tots els Estats d’una mesura tan rellevant per al sector lacti", han afegit des del Departament.

tracking