SEGRE

CRISI ESTADÍSTICA

El preu dels carburants ja ronda nivells pre-Covid

S'ha encarit fins un 13% des del mes de novembre || La gasolina se situa en els 1,268 euros/litre i el gasoil, a 1,150

El preu dels carburants s’atansa a nivells previs a la Covid.

El preu dels carburants s’atansa a nivells previs a la Covid.EFE/ ZIPI/ARCHIVO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El preu dels carburants manté la tendència alcista, a l’encadenar la tretzena pujada consecutiva, després d’encarir-se aquesta setmana fins un 1,5%, de manera que continua atansant-se als nivells pre-Covid-19, abans que es declarés l’estat d’alarma el març del 2020 per la pandèmia, i acumula una pujada de fins al 13% des del mes de novembre, anant de la mà dels increments del petroli.

En concret, el preu mitjà del litre de gasolina ha pujat un 1,35% respecte a la setmana anterior, per situar-se en els 1,268 euros, el nivell més alt des de mitjans de març del 2020, segons dades del Butlletí Petroler de la UE. Per la seua part, el preu del gasoil s’ha encarit un 1,5% aquesta setmana, i s’ha elevat fins als 1,150 euros el litre, el nivell més elevat també des del 16 de març de l’any passat.

Des de la segona setmana de novembre, el preu del gasoil acumula una pujada d’entorn del 13,4 per cent, mentre que en el cas de la gasolina és un 11 per cent més cara. Així doncs, el preu dels dos carburants es consolida en màxims des del mes de març, quan va començar a descendir de forma accelerada en ple confinament per la crisi de la Covid-19.

L’euríbor, prop de la primera pujada després de sis mínims històrics L’euríbor a dotze mesos, l’índex al qual estan referenciades la majoria d’hipoteques, s’encamina a la primera pujada després de marcar sis mínims històrics consecutius, i just quan compleix cinc anys en terreny negatiu. A falta que es conegui la dada d’avui divendres (últim de febrer) i que el Banc d’Espanya confirmi la taxa definitiva del mes, la mitjana provisional assoleix el -0,502 per cent, segons dades de Bloomberg.

Aquesta taxa és lleument superior (o menys negativa) que el -0,505% marcat al gener, quan l’euríbor va registrar l’últim mínim històric. Malgrat l’alça, en el cas d’una hipoteca mitjana de 150.000 euros, amb un termini de 25 anys i un interès d’euríbor més 1%, l’estalvi seria d’uns 14 euros mensuals, o uns 170 d’anuals.

tracking