SEGRE

ENERGIA ENDESA

Endesa detecta amb intel·ligència artificial més connexions irregulars a Lleida

Endesa guanya un 2,4% menys, en caure la demanda

Endesa guanya un 2,4% menys, en caure la demandaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’aplicació d’intel·ligència artificial per lluitar contra les connexions irregulars a la xarxa elèctrica ha permès a Endesa obrir el 2020 a Lleida 591 expedients, un 6% més que fa cinc anys.

Al llarg de l’any passat, l’energia defraudada a les comarques de Lleida amb aquesta pràctica il·legal va arribar pràcticament als 7,5 milions de kilowatts hora any, la qual cosa equival al consum mensual de més de 27.700 llars, ha informat l’elèctrica aquest dimarts en un comunicat.

Durant l’últim any s’han detectat connexions il·legals en una de cada dos inspeccions que s’han realitzat a tot Espanya, el doble que l’any 2017, quan es va començar a introduir la intel·ligència artificial per combatre la defraudació de fluid elèctric.

El motiu d’aquest increment es deu, en part, a l’èxit en la utilització de noves tecnologies i d’eines d’anàlisi massiu de dades, així com la multiplicació en els últims anys dels mitjans per combatre el frau, ha destacat l’empresa.

La filial de distribució de la companyia, e-distribución, aplica tècniques de 'machine learning' (aprenentatge automàtic) i de 'deep learning' (aprenentatge profund) per destapar casos de frau.

La unitat de 'Machine Learning' la formen matemàtics, informàtics i enginyers que apliquen la intel·ligència artificial en la lluita contra el frau elèctric, nous perfils professionals que s’han incorporat en els últims anys a la plantilla d’Endesa i treballen juntament amb els inspectors de camp per desenvolupar i millorar els models predictius.

L’elèctrica assegura que continua treballant per lluitar contra el frau elèctric perquè és il·legal i suposa un delicte, perquè representa un perill per a la seguretat i la integritat física de les persones i "perquè perjudica els altres".

En aquest sentit, ha explicat que quan es produeix una sobrecàrrega a la xarxa actuen els sistemes de protecció de seguretat i poden arribar a produir-se interrupcions del subministrament a aquells clients que tenen el servei contractat, pot danyar la instal·lació de la finca i fa pujar el preu de la factura de la llum".

PLA AMB LA GENERALITAT

Endesa assenyala que des de fa setmanes treballa amb la Generalitat en un pla de coordinació amb diferents actuacions "que permeten identificar i resoldre usos i connexions fraudulentes a la xarxa de distribució, incloent les provocades pels cultius de marihuana".

"S’està treballant de manera transversal amb representants de la Companyia, la Conselleria d’Empresa i Coneixement i la Direcció General d’Energia, Seguretat Industrial i Seguretat Minera, així com la conselleria d’Interior i el cos de Mossos," precisa l’elèctrica.

tracking