SEGRE

CRISI ECONÒMICA

Quant han pogut estalviar els lleidatans, durant la pandèmia?

En un any i fins al setembre, a causa del canvi d'hàbits de consum per les restriccions sanitàries || Els dipòsits a la vista es disparen fins un 23,9 per cent

Imatge d’arxiu de la seu del banc d’Espanya a Madrid.

Imatge d’arxiu de la seu del banc d’Espanya a Madrid.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La pandèmia del coronavirus ha trastocat els hàbits de despesa dels lleidatans fins al punt que fins al mes de setembre de l’any passat van arribar a incrementar els dipòsits a les entitats financeres fins un 14,4 per cent en un any, amb un total de 10.168 milions d’euros estalviats.

A més, és significatiu que, segons les dades del Banc d’Espanya al seu Butlletí Estadístic corresponent al setembre de l’any passat, els estalvis dels lleidatans en comptes bancaris a la vista, dipòsits en els quals el client té dret al reembors immediat dels diners quan ho demani i sense cap penalització, van augmentar un 23,9%, fins als 8.582 milions d’euros, en comparació amb el setembre del 2019. D’altra banda, els estalvis a termini, dipòsit bancari que s’immobilitza durant un període de temps, es van desplomar fins un 19 per cent en les mateixes dates fins als 1.586 milions d’euros.

Aquest estalvi es deu al fet que, des del començament de la crisi sanitària, les famílies no han pogut assolir el nivell de consum desitjat davant de les restriccions adoptades pel coronavirus i la por del contagi. Així, el tercer trimestre va coincidir amb la tercera onada de la malaltia, per la qual cosa es van evitar al màxim els desplaçaments vacacionals i el consum en restauració i hostaleria.

El retrocés més pronunciat del consum s’ha observat en partides de despesa habitual, algunes de les quals associades al transport o que comporten més interacció social, més afectades per les restriccions. Així mateix, hi ha influït la por del contagi i el deteriorament de la percepció de les llars davant de la seua futura situació financera i laboral, que ha portat les llars també a augmentar l’estalvi per precaució.

Una guardiola ‘forçada’ a les llars del 2,5% del PIB

El Banc d’Espanya ha calculat que les llars han acumulat un estalvi “forçós” equivalent al 2,5% del PIB, a dades del tercer trimestre del 2020, pel retrocés del consum generat durant la pandèmia, una borsa que en el futur es desinflarà però només parcialment. Segons el requadre L’estalvi de les llars durant la pandèmia i els seus possibles efectes sobre la reactivació futura del consum, publicat ahir pel Banc d’Espanya, aquest estalvi ha estat conseqüència d’una caiguda més notable del consum que de les rendes per les mesures de restricció aplicades per contenir l’avanç del virus.

tracking