SEGRE

Mercadona crea 5.000 llocs de treball i eleva el seu benefici un 17% el 2020

Roig admet que "falta més qualitat" en productes Hacendado i assegura que la seua guerra no serà de preus: "La nostra guerra serà la qualitat"

Juan Roig i membres del Comitè de Direcció de Mercadona després de la celebració de la roda de premsa.

Juan Roig i membres del Comitè de Direcció de Mercadona després de la celebració de la roda de premsa.Mercadona

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Mercadona ha elevat les seues vendes un 5,5% el 2020, fins assolir els 26.932 milions d’euros, i ha registrat un benefici net de 727 milions, que suposa un increment del 17% respecte a l’exercici anterior, malgrat l’any "atípic" que s’ha viscut com a conseqüència de la pandèmia, i que ha obligat a la cadena a invertir 200 milions d’euros en mesures davant la Covid-19.

Així ho ha donat a conèixer aquest dimarts el president de Mercadona, Juan Roig, en la roda de premsa anual en la qual informa sobre els resultats de l’exercici anterior i les previsions per a aquest any, i que en aquesta ocasió ha volgut iniciar amb un record totes aquelles persones que no han aconseguit superar la malaltia.

L’acte s’ha retardat un mes de les seues dates habituals per canvis en el sistema informàtic de la cadena i s’ha celebrat per primera vegada de forma mixta (presencial i telemàtica), precisament per la situació sanitària, un escenari en el que Roig ha defensat que Mercadona ha pres "decisions valentes", malgrat la "por" i la incertesa que imperava en els primers dies, en els quals no se sabia gaire bé que calia fer.

Per a Roig, "la salut i l’economia són com respirar i menjar, la salut és important però l’economia també", pel que davant de la crisi sanitària, han emprès més de 100 mesures extra, començant per la compra de mascaretes per a treballadors, mampares, gel, senyalització, aparca carros, seguretat, control d’aforament, un 'call center' amb 60 metges per als treballadors i una prima als empleats pel seu "compromís" amb la cadena per un valor global de 409 milions d’euros.

La pandèmia, li ha sortit "cara" a la cadena, que ha perdut 0,5 punts de quota de mercat, tant per la pèrdua de turistes com perquè "alguns competidors ho han fet millor", ha admès Roig. Encara així, Mercadona seguirà endavant amb els seus propis mitjans i "sense demanar ajuts" a les administracions "perquè si no, perds agilitat", ha apuntat.

De fet, la seua intenció és continuar amb la "brutal transformació" que ja va emprendre fa uns anys i invertir en ella un 1.500 milions d’euros en aquest 2021. D’ells, 1.130 milions es destinaran a l’obertura de 97 nous supermercats (88 a Espanya i 9 a Portugal), a la reforma de 88 locals per adequar-los al 'Nou Model de Botiga Eficient’, a 'Frescos Global’ i a la implantació de la secció de 'Llest per Menjar' en uns altres 200 supermercats. Uns altres 225 milions es destinaran als blocs logístics i 145 milions, a la transformació digital.

En aquest últim apartat tecnològic, Roig ha destacat que ara compten "una de les millors pàgines web" a grans ciutats com València, Barcelona o Madrid, on té bloc logístic i la resta anirà canviant. Amb això, i també impulsada per la pandèmia, les vendes online s’han duplicat al llarg d’aquest exercici, fins facturar 176 milions d’euros, encara que suposen l’1% de les seues vendes totals, però el 4% a les ciutats amb els 'ruscos’ (magatzems exclusius per a la venda online).

A més, la companyia ha reforçat la seguretat de la informació del seu sistema informàtic i ha invertit 18 milions d’euros a finalitzar la migració dels processos financers, –un procés "lent" que tardarà uns anys a acabar, ha apuntat Roig–, amb l’objectiu d’optimitzar-los i aportar un gran volum d’informació més accessible des del núvol.

NO A LA GUERRA DE PREUS, "LA NOSTRA GUERRA ÉS LA QUALITAT"

D’ara endavant, el que té clar el president de Mercadona és que vol centrar-se a "millorar la qualitat" dels productes que ofereix. "No entrarem en una guerra de preus, la nostra guerra és la qualitat", ha remarcat. De fet, ha admès que a alguns productes Hacendado els "falta més qualitat", per la qual cosa incidiran en aquest àmbit.

Roig ha assegurat que el client notarà en els propers anys aquesta aposta per la qualitat i ha assenyalat que fins i tot està disposat a buscar nous proveïdors a la recerca de més qualitat.

MÉS COMPETIDORS PER AL 'LLEST PER MENJAR'

A més, el president de Mercadona ha destacat el retorn i l’ampliació de la secció 'Llest per Menjar', que va haver de tancar durant sis mesos amb la irrupció de la pandèmia i que ara reprèn amb vista a créixer a "velocitat de creuer". El 2020 es va instal·lar la secció a 650 botigues amb una inversió de 170 milions d’euros.

Roig ha admès que al 'Llest per Menjar' li han sortit més competidors en aquest temps amb l’augment del 'take away' i el 'delivery', però persisteix en la seua aposta per la secció i augura que la cuina ira reduint-se a les cases i que el supermercat es convertirà en 'Mercaurante'.

CREACIÓ DE 5.000 LLOCS DE TREBALL EL 2020

Al llarg de 2020, Mercadona ha invertit més de 1.500 milions d’euros en la seua transformació. Com a resultat, ha finalitzat l’any amb 1.641 supermercats, després d’obrir 70 supermercats (10 a Portugal) i tancar 65 botigues que no s’ajustaven al seu nou model eficient. Igualment, ha renovat 152 supermercats fins assolir els 1.000 supermercats adaptats al model de botiga eficient.

Amb tot això, ha creat 5.000 nous llocs de treball estables (4.200 a Espanya i 800 a Portugal) i compta ja amb una plantilla de 95.000 persones (93.300 a Espanya i 1.700 a Portugal). A més, ha implantat una "fita", la jornada laboral de 5 +2, que permet tenir els empleats vuit caps de setmana llargs.

ROIG, "ORGULLÓS DE PAGAR IMPOSTOS"

Mercadona ha pagat el 2020 un total de 1.130 milions d’euros en impostos (364 milions en Impost de Societats i 766 milions a la Seguretat Social), una cosa de la qual Juan Roig s’ha mostrat "orgullós".

Segons Roig, "si volem sanitat universal, justícia universal i educació universal, hem de pagar impostos i nosaltres estem orgullosos" d’això, ha insistit. "Una altra cosa és la gestió que es faci després d’ells", ha apuntat.

tracking