SEGRE

Els llocs de treball de Mercadona suposen el 3,89% de l'ocupació a Espanya el 2020

Interior d'un establiment de Mercadona.

Interior d'un establiment de Mercadona.ÍTMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La contribució de Mercadona a l’economia espanyola, que inclou els impactes derivats de les despeses de funcionament i de les inversions de la cadena de supermercats i els seus proveïdors, va assolir els 24.882 milions d’euros de renda el 2020, una xifra que representa el 2,22% del PIB a Espanya, segons l’informe Impacte econòmic de Mercadona 2020 elaborat per l’Ivie. A més, l’activitat de l’empresa presidida per Juan Roig ha permès la creació o manteniment de 661.363 llocs de treball equivalents a temps complet, la qual cosa representa el 3,89% de l’ocupació del país.

En comparació a l’exercici 2019, l’aportació de Mercadona al PIB i a l’ocupació de l’economia espanyola ha augmentat un 2,7% i un 0,9%, respectivament. Això suposa que el seu pes al PIB hagi augmentat de l’1,95% al 2,22%, i que el seu pes en l’ocupació hagi crescut del 3,57% al 3,89%, malgrat l’impacte que la crisi de la Covid-19 ha tingut en l’economia espanyola, amb una caiguda del PIB i l’ocupació del 19,8% i del 7,5%, respectivament.

L’informe dirigit pel director adjunt de l’Ivie, Joaquín Maudos, estima l’impacte econòmic total (directe, indirecte i induït) de Mercadona en termes de valor afegit (renda) i ocupació. Aquests impactes tenen el seu origen en la despesa corrent de funcionament (compres a proveïdors, serveis contractats, sous i salaris i lloguers), però també en les inversions que realitzen Mercadona i els seus proveïdors, en aquest últim cas, les que realitzen per a proveir a la cadena.

A més dels impactes econòmics sobre el PIB i l’ocupació, l’estudi analitza també l’impacte fiscal derivat de l’activitat de la cadena, és a dir, els ingressos que genera per al sector públic en forma d’impostos. En aquest cas, l’impacte ascendeix a 9.046 milions d’euros, un 4,7% més que el 2019. Aquesta xifra representa el 2,2% de la recaptació total estimada de les Administracions Públiques espanyoles i es reparteix entre els 1.901 milions d’euros directament pagats i recaptats per Mercadona i els 7.145 milions associats als impactes indirectes i induïts.

tracking