SEGRE

POLÍTICA ECONÒMICA

La Moncloa allarga a deu anys el termini dels crèdits ICO per a 8.300 empreses de Lleida

Han rebut finançament per 1.300 milions, dels quals gairebé mil estan avalats per l'Institut de Crèdit Oficial || Fixa els criteris perquè, en última instància, la banca concedeixi possibles quitances

Les titulars d’Hisenda, de Treball i de Comerç i Turisme, ahir després del Consell de Ministres.

Les titulars d’Hisenda, de Treball i de Comerç i Turisme, ahir després del Consell de Ministres.MONCLOA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell de Ministres va aprovar ahir el Codi de Bones Pràctiques al qual les entitats financeres podran adherir-se per facilitar la renegociació del deute avalat contret per les empreses i els autònoms, que preveu l’extensió del termini de venciment dels crèdits ICO a deu anys, la conversió dels esmentats crèdits en préstecs participatius i la possibilitat d’aplicar quitances per reduir el deute avalat. Aquesta mesura pot afectar 8.300 empreses de Lleida que han rebut finançament per 1.300 milions d’euros, dels quals gairebé mil estan avalats per l’Institut de Crèdit Oficial.

L’acord estableix les línies d’actuació i requisits perquè les empreses i autònoms puguin reestructurar el seu deute. Les entitats financeres hauran de mantenir obertes les línies de circulant del beneficiari fins al 31 de desembre del 2022. Podran allargar fins a deu anys el termini d’amortització dels préstecs avalats, davant dels vuit actuals, mentre els períodes de carència podran ampliar-se més enllà de dos anys, sempre amb previ acord entre el client i el banc.

Les empreses i autònoms hauran d’acreditar una caiguda de la facturació d’almenys el 30 per cent

Aquesta mesura serà d’obligada aplicació per les entitats que hagin subscrit el Codi de Bones Pràctiques per a les empreses que ho sol·licitin i que compleixin els requisits establerts, entre d’altres, no estar en mora de cap dels préstecs que tingui subscrits amb l’entitat, ni estar en procediment concursal i haver registrat una caiguda de la facturació el 2020 respecte al 2019 d’almenys el 30%. D’altra banda, quan no es compleixi la caiguda mínima de la facturació, serà possible l’ampliació del venciment per acord entre les parts.

La quitança es planteja només com a mesura d’últim recurs. Es contempla la realització de transferències directes a autònoms i empreses per a la reducció del principal del finançament avalat contret durant la pandèmia, un eix que es veu avalat amb la creació d’una nova línia per a la reestructuració de deute financer amb aval de l’Estat, dotat amb 3.000 milions. La reducció podrà ser del 50% del principal avalat pendent de cada operació si la caiguda de la facturació de l’empresa o autònom el 2020 va ser inferior al 70%, i de fins al 75% de l’import avalat si la caiguda va superar el 70%.

En aquest sentit, per optar a aquestes transferències, l’empresa o autònom haurà d’haver registrat una caiguda de la facturació el 2020 del 30% i pèrdues netes durant l’esmentat exercici.

Pimec demana estudiar que s’anul·lin deutes als autònoms El director de l’Observatori de la Pimec, Modest Guijoan, va demanar ahir a l’Estat que estudiï la possibilitat de condonar el deute que tenen els autònoms amb la Seguretat Social, Hisenda o els crèdits avalats per l’ICO en el cas que no puguin tornar-los. Així ho va dir al presentar l’informe Els autònoms a Catalunya 2009-2020, juntament amb la presidenta d’Autònoms Pimec, Elisabet Bach.

Va assegurar que “el temps dels ajuts directes ja ha passat” i que aquesta condonació podria ser la sortida adequada, per la qual cosa va demanar al Govern de Pedro Sánchez que la posi en marxa si és necessari, ja que, va apuntar, seria un mecanisme per revertir la delicada situació dels autònoms. Bach va assenyalar que aquest endeutament ha sorgit “per aguantar” una situació excepcional que s’ha allargat durant un llarg període de temps i que serà necessari veure qui l’acaba assumint.

tracking