SEGRE

ENERGIA ELÈCTRICA

La despesa de llum a la matinada es dispara a l'estrenar-se el nou rebut

Teletreball, pimes i regants, perjudicats per la nova tarifació || La Moncloa podria reduir un 4 per cent la factura amb mil milions de la sobrerecaptació pel CO2

Les elèctriques han frenat la seua caiguda a la borsa després del revés de dilluns pels plans de Moncloa.

Les elèctriques han frenat la seua caiguda a la borsa després del revés de dilluns pels plans de Moncloa.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La matinada de dilluns a dimarts, coincidint amb l’entrada en vigor del nou rebut de la llum, ha estat la de més consum en aquell període de temps des del 4 de maig. El preu de la llum varia en funció de l’hora en què es consumeix.

El període punta i més car va de les 10.00 a les 14.00 hores i de les 18.00 a les 22.00 hores de dilluns a divendres no festius; mentre que el pla està establert de 8.00 a 10.00 hores, de 14.00 a 18.00 i de 22.00 a 24.00. El tram més econòmic, la vall, va de 0 a 8 hores del matí en els dies feiners, així com durant les vint-i-quatre hores del dia els dissabtes, els diumenges i els festius d’àmbit estatal.

La vicepresidenta quarta i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, va defensar la nova factura de la llum, ja que considera que abaratirà el rebut, encara que va assegurar que “no recomanaria a la seua mare que s’aixequés a les dos del matí per planxar”.

UGT qualifica de disbarat el nou model i adverteix que perjudica els més vulnerables. Diu que aquest col·lectiu “acostuma a tenir dificultats per estar informat dels canvis que es produeixen, resideix en habitatges menys eficients i no pot accedir a aparells elèctrics amb menys consum”. Pel que fa a l’àmbit empresarial, les pimes, en especial negocis com el petit comerç, i regants es defineixen entre els més perjudicats. A més, a molts consumidors els agafa en ple teletreball, sense poder elegir quan consumir llum.

En un altre ordre de coses, el Consell de Ministres va acordar ahir iniciar la tramitació d’un avantprojecte de llei amb què reduir els anomenats “beneficis caiguts del cel” (windfall profits) de les nuclears i les hidràuliques, que suposarà una retallada d’uns 1.000 milions d’euros en la retribució que reben les elèctriques a fi d’abaratir entre un 4% i un 5% la factura de la llum dels consumidors domèstics.

La ministra per a la Transició Ecològica va defensar la necessitat que els beneficis per l’alça dels preus de diòxid de carboni (CO2) repercuteixin també en els consumidors domèstics i industrials i no només en “els comptes de resultats de les empreses”.

tracking