SEGRE

ECONOMIA

El G7 aconsegueix un "històric" acord per a un impost del 15% a les multinacionals

Països com Alemanya pressionen ja per a un acord més ambiciós en el marc del G20

El G7 aconsegueix un

El G7 aconsegueix un "històric" acord per a un impost del 15% a les multinacionalsHenry Nicholls/PA Wire/dpa

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els ministres de Finances del G7, que agrupa al Canadà, Estats Units, Japó, França, Alemanya, Itàlia i el Regne Unit han assolit aquest dissabte un "històric" acord per fixar les bases de la nova fiscalitat internacional mitjançant la instauració d’un impost mínim universal del 15% per a les grans corporacions.

El ministre de Finances britànic, Rishi Sunak, ha confirmat el pacte aconseguit pels ministres, reunits a Londres i ha explicat que busca construir un camp de joc equilibrat per a les empreses globals.

"Després d’anys de debat, els ministres de Finances del G7 han assolit un acord històric per a la reforma del sistema fiscal global perquè s’ajusti a l’era digital global", ha destacat Sunak, segons recull la cadena britànica BBC.

Empreses globals com Amazon, Google o Facebook seran les més afectades, ja que ara legalment poden tributar en un país amb condicions fiscals avantatjoses el negoci que generen en altres països. Amb aquest canvi, els països rics busquen evitar una "cursa a la baixa" en les polítiques fiscals.

A més, aquesta norma pretén que les empreses paguin als països en els quals venen els seus productes i serveis i no on declarin els seus beneficis.

REACCIONS

La iniciativa és "per ajustar-se a l’era digital global, però sobretot per garantir que les empreses adequades paguin els impostos adequats als llocs adequats i aquest és un premi enorme per als contribuents britànics", ha destacat Sunak, que ha qualificat el canvi de "sísmic".

A més, Sunak ha destacat que hi ha un compromís perquè l’entrega d’informació climàtica sigui obligatòria que inclou "mesures per emprendre els procediments per als crims mediambientals".

La secretària del Tresor dels Estats Units ha destacat per la seua part que "aquesta taxa mínima global posa fi a la cursa a la baixa de l’impost de societats i garanteix justícia per a la classe mitjana i els treballadors dels Estats Units i de tot el món".

Mentrestant, el ministre alemany de Finances, Olaf Scholz, s’ha felicitat per l’acord, una "revolució fiscal" que podria servir de base per aconseguir "un acord de més abast" entre els països integrants del G20.

"Els set països industrialitzats més importants van donar suport al concepte d’imposició mínima per a les empreses", ha destacat Scholz en declaracions a l’agència de notícies DPA. "És una molt bona notícia per a la justícia fiscal i la solidaritat, i una mala notícia per als paradisos fiscals de tot el món", ha reblat.

El comissari d’Economia de la UE, Paolo Gentiloni, ha valorat també el "gran pas (...) cap a un acord global sense precedents per a una reforma fiscal" i ha assegurat que la UE "contribuirà activament perquè ocorri" a Venècia, on tenen previst reunir-se al juliol els ministres de Finances i directors de bancs centrals del G20.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha donat la "benvinguda" a aquesta "notícia positiva" a favor de la "modernització i la cooperació internacional sobre la fiscalitat empresarial". "Un gran pas endavant cap a la justícia i el tracte just", ha afegit.

IRLANDA I LES GRANS EMPRESES, A FAVOR

El ministre de Finances irlandès, Paschal Donohoe, ha publicat a Twitter que "és en interès de tots aconseguir un acord sostenible, ambiciós i equitatiu sobre l’arquitectura fiscal internacional", encara que ha indicat que qualsevol acord ha "de satisfer les necessitats dels països petits i dels grans, dels desenvolupats i els que estan en desenvolupament."

Irlanda és un dels països que més empreses ha atret amb un impost de societats del 12,5 per cent i el propi Donohue ha xifrat en uns 2.000 milions d’euros anuals les pèrdues que podria suposar per al país, una cinquena part dels seus ingressos per impost de societats, la qual cosa "ja està previst en els nostres càlculs pressupostaris a mitjà i llarg termini", segons declaracions de Donohue a 'The Irish Times'.

Un portaveu de Google, una de les empreses que resultaria afectada, ha expressat el seu "fort suport al treball que s’està fent per actualitzar les normes fiscals internacionals". "Esperem que els països continuïn col·laborant junts per garantir un acord equilibrat i durador que es tanqui aviat", ha afegit.

També Facebook ha valorat l’acord, "un primer pas significatiu cap a la seguretat per als negocis i per enfortir la confiança pública en el sistema fiscal global". Facebook "vol que el procés de reforma fiscal internacional tingui èxit i reconeix que això podria implicar que Facebook pagui més impostos en diferents llocs", ha explicat el seu vicepresident per a assumptes globals de Facebook i exviceprimer ministre britànic, Nick Clegg.

NIVELL TÈCNIC

En l'àmbit tècnic, l’acord inclou el "pilar u", que especifica que serà d’aplicació a les empreses multinacionals amb almenys un 10 per cent de marge de beneficis.

El 20 per cent de qualsevol benefici que sigui per sobre serà considerat com a generat al país d’origen de l’activitat i gravat en conseqüència, segons el comunicat del G7.

El "pilar dos" implica que els governs es comprometen a un impost de societats global mínim del 15 per cent per evitar que els països competeixin entre si a la baixa en fiscalitat.

La reunió dels ministres de Finances del G7 serà seguida la setmana que ve de la cimera dels líders del G7, que es reuniran de l’11 al 13 de juny.

D’aquesta manera, malgrat que el G7 no té un paper formal en el procés de discussió de la nova fiscalitat internacional, un pacte al si d’aquest grup suposaria un poderós impuls per assolir un acord en les negociacions formals que s’estan desenvolupant sobre això en el G20 i en l’OCDE.

En aquest sentit, els Estats Units han rebaixat les seues aspiracions sobre un impost mínim de societats a nivell global, reduint-les del 21% a una taxa efectiva del 15% a fi d’ampliar el consens sobre això. Paradoxalment, els Estats Units podrien ser un obstacle major per a l’acord, ja que es preveu una dura batalla en el Congrés.

tracking