SEGRE

ANÀLISI HÀBITS

Va augmentar o va baixar, la despesa en alimentació durant la pandèmia

Les restriccions van enfonsar el consum en bars i restaurants més d'un 37% || La situació canvia aquest exercici, amb un repunt del 20% del desemborsament en aquests establiments respecte al 2019

L’oli d’oliva verge extra és un dels productes que van veure créixer el seu consum el 2020.

L’oli d’oliva verge extra és un dels productes que van veure créixer el seu consum el 2020.BBVA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cada ciutadà va gastar 2.383,49 euros el 2020 per a menjar i beguda, tant a casa com a fora, una xifra que suposa un 7,2% menys que el 2019. És a dir, que la caiguda és de pràcticament 185 euros per persona, segons un estudi del ministeri d’Agricultura.

La causa principal d’aquest retrocés es deu al tancament i les restriccions al canal horeca (hotels, restaurants, cafeteries) per la pandèmia, perquè la despesa per càpita en restauració va caure un 37,1%. El confinament per la Covid-19 va provocar un important ascens del consum a les llars (+13,9%), amb una despesa mitjana per persona situada en 1.716,27 euros, que tanmateix no va compensar aquesta caiguda de la restauració, a la qual cada espanyol va destinar 667,22 euros.

El consum a les llars va acaparar el 77,7% de la despesa de les famílies..

L’evolució en la primera meitat de l’any, marcada pel confinament estricte, va fer repuntar la compra de productes de millor conservació i emmagatzematge com farines i sèmoles (+69,1%), oli d’oliva verge extra (+28,9%) llegums (+25,4%) o peix congelat (+24,1%). Ja a la segona meitat de l’any, amb la nova normalitat, es va elevar la compra de sardina/seitó (+32%), mariscos i crustacis (+12,4%) o carn d’oví i cabrú (+11,2%).

En termes anuals i respecte a la composició de la cistella de la compra, la llet i els seus derivats, fruites, hortalisses i patates, aigües de begudes envasades i carn representen el 60,8% del total en volum i un 51 per cent en valor (del qual el 20,4% es va destinar a la compra de carn).

El 64,8 per cent de la despesa en bars i restaurants es va consumir al mateix establiment; un 9,8% a casa (el delivery puja quatre punts respecte al 2019); un 7,2% al carrer; un 7,2% a la feina i un 6,6% en altres domicilis. Aquest any, la relaxació de les mesures contra la Covid-19 apunten a un canvi en els hàbits, amb una tornada al consum en hostaleria. Els informes sobre despesa amb targeta de CaixaBank i BBVA reflecteixen que la despesa en bars i restaurants s’ha disparat un 20 per cent en els dos primers mesos de l’any respecte al 2019.

En aquest sentit, l’estudi del BBVA apunta que “l’avanç del consum podria ser fins i tot més gran si les famílies interpreten el sobreestalvi (acumulat al llarg de la pandèmia) com un increment extraordinari de la seua renda en lloc de la seua riquesa financera”.

El consum creixerà el 6% aquest any i s’atansarà al 7% el 2022, segons BBVA BBVA Research preveu que el creixement del consum privat podria arribar al 6,1 per cent el 2021 i al 6,8 per cent el 2022, després de guanyar tracció a partir de la segona meitat d’aquest any, recolzat per l’avanç en la vacunació, l’impuls a la demanda que suposen els fons europeus i l’absorció de l’estalvi acumulat per les llars el 2020. L’any passat, el consum de les famílies es va reduir un 12,1 per cent a causa de la incertesa per la crisi sanitària i de les mesures de distanciament social.

tracking