SEGRE

CONSUM ELECTRICITAT

La factura de llum del juny arribarà a ser de les més cares de la història

Els consumidors reclamen la reducció de l'IVA al 10 per cent || Els ministres Belarra i Garzón defensen avançar a les 22 hores l'hora vall, la més barata

Tot i la reforma de les tarifes de la llum, el juny tindrà una de les factures més cares, de moment un 42%.

Tot i la reforma de les tarifes de la llum, el juny tindrà una de les factures més cares, de moment un 42%.EFE/JESÚS DIGES/ARCHIVO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tot apunta que la factura de la llum del mes de juny arribarà a ser de les més cares de la història, de moment un 42% més que fa un any, amb els preus del gas i dels d’emissió de CO2 pressionant amb força els costos elèctrics. Per això, l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) considera indispensable que es redueixi el preu de l’energia amb una rebaixa de l’IVA de la llum al 10 (actualment és el 21%) i l’eliminació de l’impost de l’electricitat, que grava un 5,11% la factura.

Aquestes mesures suposarien un estalvi en la factura de la llum de gairebé el 14%, segons calcula l’OCU, que apressa a més a una revisió del sistema de preus a l’engròs i a adoptar mesures que contribueixin a l’impuls de la lliure competència en un sector que –apunta– “continua estant dominat pels grans grups energètics”.

Des del Govern de coalició, la ministra de Drets Socials, Ione Belarra (Podem), aposta per avançar l’hora vall a la nit de l’actual tarifa de la llum per trams horaris a les 22 hores de dilluns a divendres, en lloc que comenci a la mitjanit com ocorre amb la nova estructura tarifària que va entrar en vigor recentment. La seua formació sol·licitarà l’esmentat canvi, que proposa Facua, a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) per avaluar-ne la viabilitat.

El ministre de Consum, Alberto Garzón, també va exposar la seua “absoluta preocupació” per la pujada de les tarifes elèctriques i va assegurar que el Govern central està disposat a donar suport a “qualsevol mesura” que impliqui una baixada en el preu de subministraments bàsics com la llum. Va atribuir aquest increment de la llum de manera notable a diverses causes, que són “alienes a la realitat” de la famílies, i va dir ser partidari d’avançar a les 22.00 l’hora vall.

La gasolina i el gasoil marquen un nou màxim aquesta setmana

El preu de la gasolina i el gasoil ha marcat un nou màxim anual després de pujar en l’última setmana i han passat a costar més d’un 23% i un 21%, respectivament, que fa un any, segons el Butlletí de Petroli de la UE. La gasolina es ven a un preu mitjà d’1,358 euros el litre, un 0,5 més que fa una setmana, de manera que omplir un dipòsit mitjà de 55 litres amb aquest carburant costa 74,7 euros. Per la seua part, el gasoil ha pujat un 0,7% en l’última setmana i costa 1,221 euros el litre i per omplir un dipòsit es paguen més de 67 euros.

tracking