SEGRE

Brussel·les dona llum verda al pla de recuperació d'Espanya per 69.500 milions

La reunió de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a Madrid per l'aprovació de pla espanyol.

Brussel·les dona llum verda al pla de recuperació d'Espanya per 69.500 milionsMoncloa

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió Europea ha comunicat aquest dimecres el seu suport al pla de recuperació transformació i resiliència d’Espanya, la qual cosa suposa el primer pas perquè el país pugui començar a rebre 69.500 milions d’euros en subvencions durant el període 2021-2026.

Segons ha comunicat Brussel·les, el pla respon "de forma integral i adequadament equilibrada" al que Europa demandava per poder accedir als fons de recuperació.

Així mateix, valora que les inversions i reformes proposades per Espanya contribuiran a abordar eficaçment els reptes estructurals del país i a enfortir el creixement potencial i la creació d’ocupació, a més de donar suport "a les transicions verda i digital".

La Comissió considera que el sistema de gestió i governança dels fons plantejat per Espanya és adequat per protegir els interessos econòmics de la Unió Europea (UE) i que el pla proporciona suficients detalls sobre com les autoritats nacionals "previndran, detectaran i corregiran els casos de conflictes d’interessos, corrupció i frau relacionats amb l’ús de fons".

Una vegada rebut el suport de la Comissió per a la concessió de subvencions per valor de 69.500 milions d’euros, ara és el Consell Europeu el que ha de donar l’aprovació última en un termini aproximat de quatre setmanes.

L’aprovació del pla per part del Consell permetrà el desemborsament de l’avançament de 9.000 milions, que Espanya compta amb rebre a mitjans de juliol i que suposen el 13 % de la quantitat total assignada per al país.

La Comissió autoritzarà nous desemborsaments en funció del compliment satisfactori de les fites i objectius marcats per a la implementació de les inversions i reformes.

INVERSIONS I REFORMES CONFORME AL REQUERIT PER LA UE

L’avaluació constata que el pla dedica el 40 % de la seua assignació total a mesures que donen suport als objectius climàtics, per sobre del 37 % requerit, en tant que el 28 % es destina a la transició digital, per sobre del 20 % requerit. La nota destaca els projectes per a la mobilitat sostenible, augmentar l’eficiència energètica dels edificis, descarbonitzar la indústria i reduir la dependència energètica, així com el desplegament de noves tecnologies per a l’hidrogen verd i les energies renovables.

Cita l’exemple dels 6.100 milions per invertir en tecnologies netes i accelerar el desenvolupament i ús d’energies renovables, o els 7.800 milions d’euros per millorar l’eficiència energètica dels edificis públics i privats, així com el suport al vehicle elèctric. També els programes per digitalitzar l’administració pública, la indústria i les empreses, i el pla específic per digitalitzar un milió de pimes, a més de les inversions en equipament per a l’educació i en millora de les habilitats digitals.

Entre les reformes plantejades per Espanya que Brussel·les ha destacat figuren la reducció de la segmentació del mercat laboral entre treballadors temporals i fixos, les millores en l’àmbit de l’educació o el suport i millorar la polítiques del mercat laboral.

També ha valorat les mesures per millorar la clima empresarial, que inclouen la reforma de la contractació pública i del marc concursal perquè les empreses amb problemes conjunturals d’insolvència no estiguin condemnades a la desaparició.

Hi suma els plans en l’àmbit dels comptes públics que passen per ampliar l’avaluació de la despesa pública i per reformar el sistema tributari i el de pensions.

tracking