SEGRE

ENERGIA CONSELL DE MINISTRES

El Govern central espera abaratir la factura de llum un 12% fins al 2022

El Consell de Ministres abaixa l'IVA del 21 al 10% i suspèn l'impost a la generació || Estima que repercutirà en la pràctica totalitat de les llars

La portaveu del Govern central i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ahir en roda de premsa.

La portaveu del Govern central i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ahir en roda de premsa.POOL MONCLOA / BORJA PUIG DE LA BELLACASA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell de Ministres, reunit amb caràcter extraordinari, va aprovar ahir un reial decret llei “per urgència” per reduir els impostos que s’apliquen al subministrament d’energia elèctrica i, amb això, la factura de la llum de les llars, els autònoms, les pimes i el conjunt de les empreses, que suposen la baixada de l’IVA de la llum del 21% al 10% fins a finals d’aquest any i la suspensió de l’impost del 7% a la generació elèctrica durant tres mesos.

Amb la combinació de les dos mesures, el Govern estatal estima que es reduirà la factura al voltant d’un 12% per als consumidors domèstics i suposaran uns estalvis totals de 1.257 milions d’euros. En concret, l’Executiu calcula que la rebaixa de l’IVA representarà un descens de 6 euros al mes en la factura d’una llar mitjana, mentre que la suspensió de l’impost a la generació elèctrica permetrà una rebaixa d’un 2 a un 3% en la factura de les llars, d’un 3 a un 6% per a pimes i empreses mitjanes i al voltant d’un 6% per a la gran indústria.

ATA diu que la gran majoria d’autònoms es quedarà fora de la rebaixa en la factura elèctrica

En el cas concret de l’IVA, s’aplicarà una baixada al 10% fins a final d’any per a tots els consumidors amb potència contractada fins a 10 quilowatts (kW), sempre que el preu mitjà mensual del mercat a l’engròs de l’electricitat estigui per sobre dels 45 euros per megawatt hora (MWh). La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va subratllar que aquesta potència cobreix “la pràctica totalitat de les llars espanyoles”, ja que la potència mitjana és de 4,1 kW, i el 72,5% dels contractes d’empresa i negoci (no domèstics) tenen també aquesta potència inferior, encara que en aquest cas l’IVA té un efecte neutre però alleuja tensions de tresoreria en aquests mesos de recuperació.

També s’aplicarà un IVA del 10% als consumidors vulnerables severs –unes 612.000 llars perceptores del bo social– amb independència de la seua potència contractada i del preu del mercat.

Amb tot, la Federació Nacional d’Associacions de Treballadors Autònoms (ATA) va alertar que la gran majoria d’autònoms té contractats més de 10 kW de llum, per la qual cosa es quedaran fora de la rebaixa.

En concret, el preu mitjà del litre de gasolina assoleix ja els 1,374 euros, consolidant-se així en màxims des de l’octubre del 2014, segons dades del Butlletí Petroler de la UE.

Per la seua part, el preu del gasoil també continua pujant i encadena aquesta setmana el seu novè repunt (+0,56%), per tocar els 1,238 euros el litre, en nivells que no es veien des del juny del 2019.

Respecte als preus de fa un any, el litre de gasolina és avui un 22,8% més car, mentre que el de gasoil és un 21,5% superior.

Aquest resultat ha estat possible després que el Grup Parlamentari Socialista del Senat hagi rectificat i hagi acceptat una congelació de l’impost de matriculació fins a final d’any, després que els partits de l’oposició forcessin aquest canvi de parer per rebaixar la pujada del preu dels vehicles amb l’entrada en vigor de la nova normativa d’emissions WLTP el passat 1 de gener.

Això és a causa que l’esmentat impost està lligat a les emissions de diòxid de carboni (CO2) que homologa cada automòbil.

Al canviar la legislació i fer-la més estricta, els cotxes registren una xifra més alta, per la qual cosa poden saltar de tram en la taxa i haver de pagar més. D’aquesta manera acaba, de moment, un dels temes que han tingut en suspens durant setmanes tot el sector.

El preu dels carburants s’encareix un 14,6% aquest anyEl preu dels carburants ha prosseguit aquesta setmana amb la seua espiral alcista i ha pujat fins un 0,56 per cent amb relació a les xifres de fa set dies, en nous màxims anuals, i s’ha encarit fins un 14,6 per cent en el que va de 2021.

Congelada la pujada de l’impost de matriculacióEl Senat va aprovar dimecres passat la congelació de l’impost de matriculació fins al 2022 amb 161 vots a favor, un en contra i 100 abstencions. L’aprovació definitiva queda pendent d’un tràmit al Congrés després que el Senat hagi donat llum verda a l’esmena incorporada en el projecte de llei de mesures de prevenció i lluita contra el frau fiscal.

tracking