SEGRE

Govern espanyol i agents socials acorden un primer paquet de la reforma de les pensions

Imatge d'arxiu d'un grup de pensionistes en un parc.

Imatge d'arxiu d'un grup de pensionistes en un parc.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Ministeri d’Inclusió i Seguretat Social ha tancat aquest dilluns amb patronal i sindicats un acord per al primer paquet de reforma de les pensions, segons han informat fonts del diàleg social.

L’acord, després de mesos de negociacions, s’ha segellat en la reunió de la taula convocada aquest dilluns i només queda pendent de la ratificació formal dels òrgans de direcció de la CEOE, una cosa que previsiblement ocorrerà demà dimarts, ja que els negociadors d’UGT i CCOO tenien el mandat per poder aprovar-ho a la taula.

Des del Ministeri de Seguretat Social assenyalen que el text de l’acord recull tant les recomanacions que el Pacte de Toledo va aprovar la tardor passada com les reformes recollides en el component 30 del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

La reforma suposa que les pensions tornin a revaloritzar-se amb la inflació per llei així com derogar expressament el factor de sostenibilitat de la reforma del PP de 2013.

També inclou diverses mesures per atansar l’edat real de jubilació a la legal i el compromís perquè l’Estat assumeixi part dels denominats "despeses impròpies" de la Seguretat Social.

ELS SINDICATS VALOREN UN ACORD "ANTÍTESI" DE LA REFORMA DE PENSIONS DE 2013

En un comunicat conjunt, els sindicats han destacat que la reforma suposa la inclusió del compromís de l’Estat com a "garant" públic del sistema de pensions, incloent-se en la Llei General de Seguretat Social una clàusula mitjançant la qual anualment es realitzarà una transferència a través dels Pressupostos Generals de l’Estat per un 2 % del PIB, al voltant d’uns 21.000 milions.

Es culmina així el compliment del principi de separació de fonts i es garanteix a prop de la meitat de l’increment de finançament addicional que es preveu que necessitarà el sistema de pensions per a 2050, moment clau de l’increment de la despesa per la jubilació del denominat "baby boom", afegeixen.

L’acord de pensions, expliquen, suposa també una revisió del model de jubilació anticipada "reduint de forma generalitzada els coeficients reductors", donant "més equitat" a les regles de jubilació anticipada i ampliant els drets de jubilació en diverses modalitats.

També es desenvolupen altres mesures com l’equiparació de la pensió de viudetat per a les parelles de fet, l’extensió del dret a cotització per a les beques o la millora dels convenis especials de cuidadors familiars de persones en situació de dependència, entre d’altres.

tracking