SEGRE

CRISI ECONÒMICA

Díaz dona per segur prorrogar de nou els ERTO després del setembre

Demana tenir amb l'SMI la “mateixa valentia” que s'ha mostrat amb els indults || El ministre Escrivá posa en dubte l'increment i el supedita a la recuperació

La vicepresidenta tercera i ministra de Treball, Yolanda Díaz, preveu els ERTO fins a final d’any.

La vicepresidenta tercera i ministra de Treball, Yolanda Díaz, preveu els ERTO fins a final d’any.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La vicepresidenta tercera i ministra de Treball, Yolanda Díaz, va donar ahir per segur que l’esquema d’ajuts als expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) s’haurà de tornar a negociar per a una cinquena pròrroga abans que el 30 de setembre decaigui l’acord actualment vigent.

“Crec que no té sentit deixar-lo caure, tant de bo pogués dir que no és necessari”, va dir en declaracions a

RNE la vicepresidenta, que va preferir donar un missatge de confiança a empresaris i treballadors assegurant que la protecció dels ERTO es mantindrà mentre sigui necessària. “Per desgràcia veiem el que passa amb el turisme a nivell internacional i hi ha comunitats autònomes que estan afectades directament pel turisme”, va explicar.

D’altra banda, Díaz va demanar al president del Govern central, Pedro Sánchez, i a la resta de membres de l’Executiu que tinguin amb el salari mínim interprofessional (SMI) “la mateixa valentia” que amb els indults als presos independentistes i s’apugi aquest mateix any aquesta renda mínima. Va assegurar a més que vincular la pèrdua de llocs de treball amb l’alça de l’SMI “és un enorme error” i “pura ideologia”. Sobre aquest assumpte, el ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, va dir no tenir-ho “clar” perquè “depèn de la conjuntura laboral”.

Als esmentats ajuts poden optar les persones residents a Catalunya afectades per un ERTO entre l’1 de gener i el 31 de maig d’aquest any o que hagin estat beneficiàries de la prestació extraordinària al ser fixes discontínues almenys un dia del mes de maig del 2021.

Aquesta línia d’ajuts, dotada amb seixanta milions d’euros, preveu beneficiar entre 80.000 i 100.000 persones, que rebran un pagament únic, encara que des de primeres hores que es va posar en marxa ja ho havien fet almenys unes 17.000 persones. Per accedir als ajuts només cal inscriure’s en el registre habilitat al web del SOC.

El tràmit de sol·licitud es pot fer telemàticament fins al 15 de juliol. A Lleida hi ha 2.392 treballadors en ERTO. Per poder sol·licitar l’ajuda de la Generalitat cal tenir un certificat digital o l’idCAT Mòbil. La inscripció en el registre actua com a sol·licitud i, per tant, no s’ha de fer cap tràmit addicional.

Allau de sol·licituds d’ajuts per a empleats en ERTO Milers de treballadors en ERTO i amb contractes discontinus van sol·licitar ahir, el primer dia de termini, ajuts d’entre 600 i 700 euros que concedeix la Generalitat per complementar els ingressos i compensar la pèrdua de poder adquisitiu.

tracking