SEGRE

ECONOMIA

El PIB espanyol torna a créixer amb un augment del 2,8% en el segon trimestre, coincidint amb la fi de l'estat d'alarma

La variació interanual s'enfila un 19,8% amb relació al mateix període de 2020, amb el confinament domiciliari en vigor

El supermercat més modern de Lleida

El supermercat més modern de LleidaAMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'economia espanyola va créixer un 2,8% en el segon trimestre del 2021 coincidint amb la fi de l'estat d'alarma i l'aixecament de restriccions, respecte als tres primers mesos de l'any, segons les dades avançades del Producte Interior Brut (PIB) que ha fet públiques aquest divendres l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

D'aquesta manera, el PIB torna a créixer després del retrocés del 0,4% del primer trimestre. La variació anual s'ha disparat un 19,8%, marcada pel fort descens del segon trimestre de l'any anterior, amb el confinament domiciliari en vigor. La contribució de la demanda interna al creixement interanual del PIB va ser de 20,3 punts, és a dir, 22 punts més que la del primer trimestre.

Per la seva banda, la demanda externa va presentar una aportació de -0,5 punts, 1,1 dècimes més que el trimestre passat.En la demanda interna, la despesa en consum final va enfilar-se un 20,8% en relació al mateix trimestre del 2020, xifra que representa un increment de 23,1 punts a la dels últims tres mesos de l'any passat.

La despesa en consum final de les llars va experimentar una taxa interanual del 29,5%, un increment de 33,7 punts més que el trimestre anterior, mentre que la despesa final en consum de les administracions públiques va créixer un 3,4%, dues dècimes més que en els primers tres mesos del 2021.

Pel que fa a la demanda externa, l'exportació de béns i serveis va presentar una variació del 34,1% respecte al segon trimestre del 2020, xifra que suposa 43,8 punts més que en el trimestre anterior. L'acceleració es va produir per un increment de les taxes interanuals de les exportacions de béns, del 3,1% al 34,1%, i de les exportacions de serveis, del -40,3% al 34,4%.

Les importacions de béns i serveis van experimentar un creixement del 36,8% respecte al mateix trimestre de l'any anterior, 42 punts més que en el primer trimestre. El major creixement s'explica per l'augment de les importacions de béns, del -0,4% al 37%, acompanyat per un increment en la taxa de variació interanual de les importacions de serveis, del -26% al 35,3%.

D'altra banda, el valor afegit brut de les branques industrials va augmentar un 25,7% respecte al mateix trimestre del 2020, durant bona part del qual la majoria d'indústries van restar aturades o amb poca activitat.

Aquesta xifra suposa un increment de 24,8 punts respecte a la variació interanual registrada en el trimestre anterior. Dins d'aquestes, la indústria manufacturera va registrar una taxa del 31,9%, és a dir, 31,2 punts més que la del trimestre precedent.

El valor afegit brut de la Construcció va pujar un 12,4% en taxa interanual, 22,5 punts més que en el trimestre anterior. En els serveis, la variació interanual al primer trimestre va ser del 20,1%, 22,5 punts més que en el trimestre anterior.

D'altra banda, les hores treballades es puja un 4,4% respecte al trimestre anterior. Els llocs de treball a temps complet van créixer un 1,4%, xifra que suposa dues dècimes més que en el quart trimestre del 2020. En termes interanuals, les hores treballades van augmentar 32,4 punts fins al 28,8%.

Els llocs de treball equivalents a temps complet, definits pel nombre d'hores treballades entre la jornada mitjana, van retrocedir un 0,2%, 1,6 punts menys que en el primer trimestre, fet que s'explica per l'efecte combinat de la variació de les hores treballades i l'augment de jornada.

Amb tot, si es compara amb l'any passat, l'ocupació puja un 18,9% amb un increment de 2.825.000 llocs de treball equivalent a temps complet més.

Per últim, la remuneració dels assalariats experimenta un creixement interanual del 18% en el segon trimestre del 2021, 20,8 punts superior a la del trimestre anterior. Els resultats són conseqüència de l'evolució interanual del 16,3% de la xifra d'assalariats, taxa que és 19,4 punts superior a la del trimestre precedent. La remuneració mitjana per assalariat va variar un 1,4% davant del 0,3% del primer trimestre de l'any.

tracking