SEGRE

TRIBUNALS EMPRESES

Fainé, Brufau, CaixaBank i Repsol ja no són imputats

El jutge els aparta d'una peça separada del cas Villarejo || Al no constar la seua participació en la contractació de l'expolicia

El lleidatà Antoni Brufau va declarar al maig.

El lleidatà Antoni Brufau va declarar al maig.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El jutge de l’Audiència Nacional Manuel García-Castellón ha arxivat provisionalment la investigació al president de Repsol, Antoni Brufau, a qui va ser el seu homòleg a CaixaBank Isidre Fainé, i a les dos cotitzades com a persones jurídiques, per la contractació de l’excomissari José Villarejo.

Descarta que Brufau i Fainé participessin en l’encàrrec a Cenyt, empresa vinculada al policia, per investigar l’intent de presa de control sobre la petrolera per Sacyr i Pemex, i els exonera per la falta d’indicis i a fi d’evitar possibles danys reputacionals a les dos companyies. Tant ells com les cotitzades van ser imputats a la peça separada del cas Villarejo sobre el denominat projecte Wine, desenvolupat entre els anys 2011 i 2012, sobre els treballs encarregats a Cenyt per investigar l’expresident de Sacyr, Luis del Rivero, per la seua relació amb Petróleos Mexicanos (Pemex) de cara a aconseguir el control de Repsol.

Després d’escoltar les versions dels implicats, el titular del jutjat central d’instrucció número 6 entén que hi va haver delicte previ, però que les indagacions practicades fins a la data confirmen l’absència de proves que impliquin Fainé i Brufau com a possibles “autors, còmplices o encobridors” en aquests fets.

Les dos empreses cotitzades celebren la decisió del jutge del projecte Wine

Dona així per vàlids els al·legats de les defenses i assegura que, de tota la documentació aportada per aquestes dos companyies, “no es desprèn que aquests tinguin una obligació de supervisió i vigilància”. De fet, és més aviat “al contrari”, ja que es tracta d’aspectes delegats “als òrgans competents per a això”. El magistrat recorda que la contractació de Cenyt “no requeia en l’àmbit de control” dels presidents de les companyies, “sinó en el dels directors de seguretat”, que segueixen investigats.

Pel que fa al sobreseïment de la investigació contra Repsol i CaixaBank com a persones jurídiques, el jutge entén que “no pot exigir-se responsabilitat a la persona jurídica per la mera comissió per algun dels seus directius o empleats” d’algun delicte.

tracking