SEGRE

PORCÍ BALANÇ

El preu del porc, en números vermells per la pèrdua de rendibilitat del mercat xinès

Al setembre les pèrdues van arribar als sis cèntims per quilo i l'octubre ha començat amb noves rebaixes a la cotització || La Xina ha posat fre a les importacions i, a més, els seus preus han caigut

Imatge d’arxiu d’una explotació de porcs a Alcarràs.

Imatge d’arxiu d’una explotació de porcs a Alcarràs.LAURA CORTÉS/ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El sector del porcí ha vist canviar radicalment la seua situació durant els últims mesos i ha passat de ser l’enveja del sector agrari pels bons resultats a entrar en números vermells ja el mes de setembre, situació que s’ha agreujat a l’octubre.

L’últim informe de la conselleria d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural situa en sis cèntims d’euro per quilo de carn la pèrdua que va suportar la producció el mes passat. L’últim informe oficial calcula que els costos de producció se situen en els 1,22 euros per quilo, després de mesos d’increments dels preus dels cereals i dels pinsos d’una banda, i de l’energia, per una altra.

En canvi, les últimes cotitzacions a Mercolleida han tornat a abaixar els preus de venda. En concret, l’última cotització orientativa ha estat d’1,079 euros per quilo, després d’una nova rebaixa de 3,5 cèntims. Com va publicar SEGRE, l’escalada de preus de l’energia durant els últims mesos ha duplicat la factura per a les granges porcines, i altres costos també han anat a l’alça.

A l’hora d’explicar la situació cal analitzar diversos factors, encara que el de més pes se situa a la Xina. Els problemes que ha arrossegat de pesta porcina africana (PPA) han disparat durant els últims anys la seua demanda de carn als mercats internacionals i Espanya, amb els productors lleidatans al capdavant, ha estat un dels principals proveïdors.

Només el 2019 s’estima que la Xina va perdre de l’ordre de 117 milions de porcs per la PPA i la situació es va agreujar encara més l’any passat. Des que ha començat 2021, els preus al mercat xinès estan baixant.

Només en el primer semestre s’estima en un 50 per cent la rebaixa, una evolució paral·lela a l’increment de sacrificis de porcs al mateix país, que va recuperant a poc a poc el potencial productiu en deixar enrere la pesta porcina.

El Govern de Pequín també està posant altres condicions a la compra de carn de fora. I és que les autoritats xineses han retirat el permís per exportar carn de porc a sis escorxadors estatals, entre els quals una firma lleidatana, durant l’estiu passat.

Dades

6 Cèntims d'Euro. Segons les últimes dades oficials, els productors van perdre al setembre una mitjana de 6 cèntims per cada quilo de carn.

1,079 Euros per quilo. L’última cotització del preu de la carn de porc a la llotja de Mercolleida ha representat una nova rebaixa.

Alta competència entre els països UE per obrir nous mercats

El sector porcí estatal en general i el lleidatà en particular s’enfronta a altres problemes al mercat comunitari, al marge del que comporta el fre de les importacions per part de la Xina. Així doncs, les dificultats a l’hora d’exportar d’Alemanya, afligida de casos de pesta, es tradueixen en pressió al mercat europeu, amb una gran oferta.

En aquest context, les empreses busquen mercats alternatius per tal de cobrir el buit que ha deixat als seus comptes la Xina, entre els quals es troben el Vietnam, el Japó o les Filipines, per posar-ne alguns exemples.

tracking