SEGRE

ENERGIA CRISI DE PREUS

El cru segueix a l'alça per les escasses matèries primeres

Vista d’una plataforma de perforació petrolera als EUA.

Vista d’una plataforma de perforació petrolera als EUA.EFE/DAN ANDERSON

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’escassetat de matèries primeres i l’encariment general de l’energia estan repercutint en les cotitzacions del petroli i, amb això, en els carburants.

Així, el barril del petroli intermedi de Texas (WTI) superava ahir al matí els 80 dòlars, mantenint-se en preus no vistos des de finals del 2014.

Per la seua part, el Brent, el cru de referència a Europa, avança un 2,29% i s’acosta als 84,26 dòlars per barril. “La festivitat als EUA està reduint la liquiditat, però la batalla pels subministraments energètics a Àsia i Europa als mercats de gas natural i carbó continua donant un fort suport als preus del cru, especialment quan l’OPEP+ no dona senyals d’incrementar la producció”, segons els experts.Aquest augment del preu de l’or negre es produeix després que l’aliança OPEP+ anunciés que deixava sense canvis els seus plans per incrementar el subministrament i que al novembre augmentaria la seua producció conjunta de petroli a 400.000 barrils diaris.Aquests increments del petroli no es traslladaran de manera immediata, però els carburants d’automoció ja han experimentat increments d’un 21% des d’inicis d’any.

La gasolina i el gasoil, tanmateix, segueixen a l’alça a causa de l’aturada de la Covid-19. Durant els mesos de confinament, la gasolina va arribar a registrar un preu d’1,072 €/litre el 8 de maig del 2020, dades que no s’assolien des del 2016. Ara, segons les cotitzacions de l’última setmana, és d’1,437 €/litre per a la gasolina sense plom i d’1,291 €/litre per al gasoil.

La decisió de l’OPEP+ de no incrementar per ara la seua producció, una de les causes de l’alça del cru

D’altra banda, els alts preus de l’electricitat han obligats grans empreses com la basca Sidenort a parar la producció de la seua planta principal de Basauri (Biscaia) de forma intermitent fins a Nadal. I és que el preu mitjà diari de l’electricitat al mercat a l’engròs es mantindrà avui dimarts en 184,29 €/MWh, un preu similar al d’ahir dilluns malgrat ser un dia festiu i amb menor demanda.

tracking