SEGRE

El govern espanyol assegura amb ERC, Bildu i més forces d'esquerra la retallada a les elèctriques

El decret es tramitarà sense canvis, però Ribera obre la porta a no aplicar-lo al subministrament d’energia a la indústria a preu raonable

La vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Teresa Ribera, defensa al Congrés el RD-L de mesures urgents per mitigar l'impacte de l'escalada de preus del gas natural als mercats minoristes.

La vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Teresa Ribera, defensa al Congrés el RD-L de mesures urgents per mitigar l'impacte de l'escalada de preus del gas natural als mercats minoristes.Congreso de los Diputados

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els grups de l’esquerra parlamentària han garantit aquest dijous al Congrés la convalidació del decret llei de retallada de beneficis extraordinaris de les elèctriques pel sobrecost del gas no assumit i la seua tramitació sense canvis, en rebutjar que passi a discutir-se a la Cambra com a projecte de llei. Així, a més del PSOE i Unidas Podemos, forces que integren el govern de coalició i que sumen 155 vots, han avançat el seu suport Esquerra Republicana (13), EH-Bildu (5), la CUP (2), Más País-Equo (2), el BNG (1), Teruel Existe (1) i el PRC (1). Així mateix, és previsible que Compromís (1) i Nova les Canàries (1) també li donin suport.

Un total de 182 diputats, per sobre de la majoria absoluta, davant el rebuig dels 152 diputats del PP (88 diputats), Vox (52), Ciutadans (9), UPN (2) i Fòrum Astúries (1). El PNB (6) i Junts (4) han avançat la seua abstenció, igual que el PDeCAT (4).

RIBERA PLANTEJA DESLLIURAR EL SUBMINISTRAMENT INDUSTRIAL A PREU RAONABLE

Durant la seua defensa del decret llei, la vicepresidenta per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha recalcat el caràcter temporal de la majoria de mesures incloses –la retallada a la sobreretribució és fins el 31 de març–, però ha assegurat que treballa per no aplicar el mateix al subministrament d’energia de les indústries a "preus raonables". Concretament, ha firmat que l’objectiu és no aplicar aquesta retallada a "els qui garanteixin 'exnovo' preus estables que no internalitzin l’evolució del preu del gas", a fi d’"impulsar la cobertura de preus raonables per a la indústria".

Abans, ha anunciat la seua intenció de "completar" aquest pla de xoc "en les properes setmanes" amb "mesures addicionals que garanteixin la cobertura amb contractes bilaterals i preus raonables preus a l’escalada per als consumidors industrials" i també "reforçar la posició" d’aquells consumidors vulnerables acollits al bo social. Així mateix, Ribera ha incidit que "les previsions de setembre (quan es va aprovar aquest decret llei) han quedat desfasades", una cosa que "obliga a revisar mesures adoptades ja" i "adaptar-les".

"ELS COSTOS REALS NO ES CORRESPONEN AMB ELS PREUS"

Tot això durant la defensa a la Cambra Baixa del decret llei amb un pla de xoc davant l’escalada de preus de l’electricitat, i la principal mesura del qual és la retallada als beneficis extraordinaris de les elèctriques, que sense assumir el sobrecost del gas als mercats internacionals, han rebut retribucions molt per sobre dels seus costos de generació per aquest alça.

La vicepresidenta ha explicat les causes que han provocat un encariment del gas als mercats internacionals i ha esgrimit que aquesta causa "no pot traduir-se en un increment de tota l’electricitat", per la qual cosa creu que mantenir l’actual mercat marginalista "no és viable" davant d’una situació d’aquest tipus que es prolongui en el temps. "Sobretot quan els costos reals de generació no es corresponen amb l’increment de preus mitjans del sistema", ha abundat Ribera. Les estimacions del Govern espanyol és que cada encariment en 1 euro/MWh en el preu del gas suposa als mercats a l’engròs 2 euros/MWh més, i tot això independentment de "quanta energia barata" hi hagués en el 'pool', a causa d’aquest funcionament.

tracking