SEGRE

Ribera descarta noves mesures per contenir el preu de la llum

Reclama a les elèctriques "el compromís social que tant apareix en la seua publicitat"

Teresa Ribera, vicepresidenta tercera del Govern espanyol i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, contesta en la sessió de control.

Teresa Ribera, vicepresidenta tercera del Govern espanyol i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, contesta en la sessió de control.Congreso

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Teresa Ribera, ha assegurat aquest dijous que el Govern espanyol descarta de moment prendre noves mesures per contenir el preu de la llum i assenyala que "no serà necessari prendre més". Ha explicat que el Govern estatal roman "atent" per si és necessari completar la protecció dels consumidors vulnerables i també ha mostrat la seua preocupació pel consumidor industrial, segons ha dit aquest dijous en una entrevista a El Periódico de Catalunya.

El col·lectiu industrial està "especialment exposat", ha assenyalat Ribera, ja que, segons ella, no té prou cobertura, i l’electricitat és una part molt important de l’estructura de costos i no té un preu garantit i assegurat a termini. Ha mostrat el seu convenciment de què les mesures adoptades fins el moment permetran assolir el compromís que els consumidors paguin el 2021 el mateix que el 2018 i ha assenyalat que "per a un nombre molt important de llars" la factura actual és fins i tot més baixa que la que pagava anteriorment.

D’altra banda, ha assegurat que el subministrament de gas està garantit per al pròxim hivern, ja que Algèria ho ha garantit "a través dels mecanismes de transport que siguin necessaris.

RELACIÓ AMB LES ELÈCTRIQUES

Ribera ha explicat que la relació amb les companyies elèctriques "s’ha mantingut com sempre", malgrat que les mesures preses han impactat en els comptes d’aquestes empreses. Ha assegurat que hi ha "hagut certa recuperació d’aquest espai de diàleg després d’alguna declaració més altisonant", una cosa que ha definit com a positiu.

Tanmateix, ha reclamat a les elèctriques "el compromís social que tant apareix en la seua publicitat" davant de la possibilitat d’una judicialització de les mesures preses, i ha recordat que l’obligació del Govern central és, textualment, la protecció dels consumidors per damunt de tot. "L’obligació de les companyies és en principi maximitzar els beneficis, sabent que aquest en principi queda matisat pel context en el qual s’espavilen," ha subratllat.

MERCAT TRENCAT

La ministra ha explicat que "el mercat està trencat, està clar que no funciona" i que, en les seues paraules, no es pot permetre que hi hagi preus d’escassetat durant mesos. "Qui pensi que pot consolidar una posició de benefici durant molt temps en aquestes circumstàncies a costa de tots els altres comet un error de càlcul", ha assegurat.

Per això, ha insistit que "és un error" pensar que un sector estratègic pot tenir un marge de benefici i uns preus com els actuals sense que hi hagi una reacció tant regulatòria com social.

tracking